Sindrom toksičnog šoka je rijetka, po život opasna komplikacija bakterijske infekcije. Često je povezana s korištenjem upijajućih tampona i kontracepcijskih spužvi.

Ovaj sindrom je rezultat toksina koji proizvode Staphylococcus aerius bakterije, ali uzrok također može biti uzrokovan toksinima koje proizvodi grupa A-Streptococcus bakterije. Bolest može uzrokovati i Streptococcus pyogenes koji proizvodi dva različita endotoksina.

Iako se sindrom najčešće pojavljuje u vrijeme menstruacije kod žena, može zahvatiti i muškarce, djecu i žene u postmenopauzi. Rizični faktori za šok-sindrom uključuju i ozljede na koži ili operacije.

Znakovi i simptomi šok-sindroma se pojavljuju iznenada, a bolest može biti fatalna. Ipak, mogu se poduzeti neki koraci da bi se smanjio rizik od toksičnog šok sindroma.

Sindrom toksičnog šoka – simptomi

Početak toksičnog šok-sindroma je nagao. Infekcija sporo napreduje, ali jednom kad bakterije uznapreduju, uzrokuju iznenadne simptome.

Mogući simptomi i znakovi bolesti uključuju:

 • iznenadna visoka temperatura
 • nizak krvni pritisak
 • povraćanje ili proljev
 • osip nalik na opekline, posebno na dlanovima i tabanima
 • zbunjenost
 • bolovi u mišićima
 • crvenilo u očima, ustima ili grlu
 • napadi
 • glavobolje
 • oštećenje jetre
 • oštećenje bubrega

Sindrom toksičnog šoka – fotografije

Lakši slučajevi bolesti su česti, što uključuje blage simptome i brže ozdravljenje. Sindrom  toksičnog šoka, koji se ne liječi, može dovesti do težih posljedica, kao što su zatajenje organa, a naposljetku i smrt.

Sindrom toksičnog šoka – kada posjetiti ljekara?

Ako imate bilo kakve znakove ili simptome ovog sindroma, hitno posjetite ljekara. To je posebno važno ako imate menstruaciju ili je ona nedavno prestala.

Također je važno posjetiti ljekara odmah ako ste koristili tampone ili ako imate infekcije na koži ili rani. Obavijestite ljekara o tome koji su simptomi primijećeni i koliko ih dugo imate.

Sindrom toksičnog šoka – uzroci

Sindrom toksičnog šoka se može dogoditi bilo kome. Otprilike polovina slučaja ove bolesti pojavila se kod ljudi koji nemaju menstruaciju, uključujući starije žene, muškarce i djecu.

Sindrom toksičnog šoka je povezan sa:

 • korištenjem upijajućih tampona
 • nošenjem dijafragme ili kontracepcijske spužve
 • infekcijama rana ili bilo kakve kožne rane

Od sindroma toksičnog šoka će najprije oboljeti žene koje već imaju stafilokoke u rodnici, te one koje su nedavno bile trudne i rodile vaginalnim putem.

Osim toga, od ovog sindroma mogu oboljeti i muškarci, stariji i djeca. Rizik je veći poslije neke operacije.

Korištenje tampona

Istraživači ne znaju tačno kako tamponi uzrokuju sindrom toksičnog šoka. Toksični šok zbog tampona nastaje kada se upijajući tamponi ostavljaju na mjestu dugo vremena, te postaju plodno tlo za bakterije.

Drugi smatraju da upijajuća vlakna u tamponima mogu izgrebati površinu vagine, što omogućava bakterijama da ulaze u krvotok i uzrokuju endotoksični šok.

Tamponi – nuspojave koje uzrokuju tamponi inače ne postoje, ali u svakom pakiranju tampona postoji upozorenje o toksičnom šok-sindromu. Opasnost zbog tampona nastaje kad se tampon ostavi jako dugo vremena bez mijenjanja.

Ako se pitate šta uzrokuje zaboravljeni tampon, simptomi su:

 • iscjedak neugodnog mirisa
 • proljev
 • mučnina
 • ljuštenje kože

Smrt uzrokovana tamponima, odnosno toksičnim šokom je veoma rijetka pojava. Toksični šok-sindrom se pojavljuje manje od 3 posto na sto hiljada žena koje imaju menstruaciju i koriste tampone. Međutim, nikako nemojte zaboraviti promijeniti tampon nakon najviše osam sati.

Sindrom toksičnog šoka – liječenje

Uzrok infekcije se dijagnosticira brisevima na bakterije, a brisevi se uzimaju s područja usta, rodnice i nosa. Također se vrše krvne pretrage i nadzor funkcije bubrega, jetre i pluća.

Ako ste razvili sindrom toksičnog šoka, vjerojatno ćete biti hospitalizirani i bit će vam potrebni antibiotici. Ljekari će pokušati utvrditi izvor infekcije.

Uz antibiotike, dobit ćete i skrb za liječenje znakova i simptoma ovog sindroma. Ako vaš krvni pritisak počne padati (hipotenzija), bit će vam potrebni lijekovi za stabiliziranje i tekućina za liječenje dehidracije.

Toksini proizvedeni od strane staph ili strep-bakterija i prateće hipotenzije mogu rezultirati zatajenjem bubrega. Ako do toga dođe, bit će vam potrebna dijaliza.

Sindrom toksičnog šoka rijetko kad završava smrću ili težim posljedicama, a može se u potpunosti izliječiti ako se na vrijeme počne s primjenom antibiotika.