Krema ne mora biti skupa, ali mora vam odgovarati. Zbog toga morate pažljivo birati kremu prema tipu svoje kože.

Suha i osjetljiva koža

Za vas su kreme bogate biljnim uljima, a  ključni sastojci takvih krema su: hijaluronska kiselina, puter i biljna ulja, antioksidanti.

Kad tretirate suhu kožu, birajte teže ovlaživače na uljanoj bazi. Lagani preparati se brzo apsorbiraju i ne mogu osigurati dugotrajnu hidrataciju. Za vas su proizvodi koji sadrže antioksidante, ulje sjemenki grožđa ili pantenol jer sprečavaju gubitak vode i zadržavaju vlagu čak do dvanaest sati. Zapamtite: što je veći sadržaj ulja, veća je apsorpcija kroz kožu, pa su hidratantne kreme na uljanoj bazi idealne. Ako ih mažete noću, danju se nećete brinuti o tome da li “sijate”. Ukoliko vam je koža posebno osjetljiva, potražite preparate bez mirisa i parabena, da vam ne bi dodatno iritirali ten.

Normalna i kombinirana koža

Ključni sastojci takvih krema su: biljni sastojci, vitamin A ili E. Birajte losion ili laganu kremu.

Normalna ili kombinirana koža ima i masne i suhe dijelove, zbog čega je za nju teže odabrati pravi preparat za njegu. Ipak, postoje gel-kreme i losioni s malim procentom ulja, koje zadržava vlagu, i velikim procentom vode koja nadoknađuje vlagu u dehidriranim dijelovima kože. Gel-ovlaživači koji sadrže dimetikon zaustavljaju isparavanje vode s kože, a dovoljno su lagani da ne “prosijate” na masnim dijelovima.

Masna koža

Ako piše lagani “gel na vodenoj bazi”, za vas je. Ključni sastojci: glikolna kiselina, salicilna kiselina, retinol, piše “Žena.rs”.

Zabluda je da masna koža ne treba da se hidrira. Dehidrirana koža luči višak ulja i zato vodite računa da bude vlažna. Zvuči kontradiktorno, ali moguće je imati i masnu i dehidriranu kožu. Masnu kožu karakterizira višak sebuma, a on može zapušiti pore. Za vas je najbolje da potražite gel-preparate na vodenoj bazi jer sadrže minimalnu količinu ulja, voskova i emulgatora.

Protiv starenja

Losion ili krema s aktivnim sastojcima. Ključni sastojci: retinol, vitamin C, ekstrakti čaja…

Dobra krema protiv starenja treba da ima aktivne sastojke koji pomažu u borbi protiv sitnih linija i bora. Antioksidanti, poput vitamina C i retinola, neutraliziraju slobodne radikale odgovorne za stvaranje bora. Biljni sastojci iz cvijeća, sjemenki, lišća i korijena također pomažu, pa isprobajte prirodna ulja poput onog iz sjemenki grožđa ili ekstrakta zelenog čaja.