Naslovna Domaćinstvo Dom i Vrt Radnici “Parka” čitavu sedmicu čistili naselje Alipašino Polje, stanari svaki dan bacali...

Radnici “Parka” čitavu sedmicu čistili naselje Alipašino Polje, stanari svaki dan bacali novo smeće (FOTO)

Situacija s kojom su se proteklih dana suočavali radnici preduzeća “Park” u sarajevskom naselju Alipašino Polje (B-faza) pokazatelj je koliko na dnevnoj bazi njihov rad često biva minimaliziran.

Također, iz ove situacije vidljivo je i kakav je odnos pojedinih stanara prema javnom zelenilu, koliko malo je potrebno da travnjaci i zelenilo izgledaju zapušteno i neuredno, a to nažalost nije jedini primjer gdje naša okolina i površine služe kao “kontejneri” za smeće.

U ulici Semira Frašte i Nerkeza Smailagića već cijelu sedmicu radnici “Parka” svakodnevno su zaticali razbacano komunalno smeće i ostatke hrane na zelenim površinama, pored samih ulaza u zgrade i svaki dan su to čistili. Međutim, narednog dana stanje je bilo možda i gore.

S obzirom na to da su pojedini stanari smeće i ostatke hrane iz domaćinstava na zelene površine često izbacivali i kroz prozore višespratnica, smeće je ostajalo i na granama stabala, pa je slika bila dodatno gora.

Nakon što su cijelu sedmicu radili, moglo bi se reći “jedan te isti posao”, predstavnici “Parkove” jedinice zadužene za područje Novog Grada pomoć su zatražili i od MZ, predstavnika stanara, a u cijeli slučaj uključeni su i komunalni redari “Parka”.

– Stanarima je na ulazima u zgrade ostavljeno i obavještenje o svemu, ali ni jutros situacija nije puno drugačija – saopćio je “Park”.

Posljednji primjer odnosa pojedinaca prema zelenim površinama nije jedini i često je prisutan i na ostalim javnim zelenim površinama u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži i u Vogošći.

Posebno takva situacija postane očita tokom hladnih zimskih dana ili nakon topljenja snijega sa travnjaka, iako preduzeće “Park” tokom cijele godine – osim hortikulturnih radova koji su njihova osnovna djelatnost – rade i na higijeni i odvozu prikupljenog komunalnog otpada sa zelenih površina.

Tokom proljeća, ali i u drugim periodima organiziraju i akcije čišćenja, međutim i posljednji primjer na Alipašinom Polju pokazatelj je da sve zalaganje radnika zaduženih za održavanje javnih površina u vrlo kratkom roku nakon njihovog rada može biti vraćeno u stanje kao da nije ni čišćeno.

– Stoga je potrebna saradnja svih nas, odnos svakog pojedinca prema zelenim površinama kao vlastitim javnom dobru, svom ambijentu življenja, svom okolišu, svom dvorištu… Najjednostavniji i najefikasniji način jeste prije svega da komunalni otpad i otpad iz domaćinstava odlažemo u kontejnere i na mjesta predviđena za to, a da zelene površine čuvamo od svih koji ih uništavaju, prljaju i zagađuju – saopćio je “Park”.