Bosna i Hercegovina našla se u društvu srednjoafričkih država kad je riječ o broju vakcinacija djece.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), od dječijih bolesti nije vakcinisano skoro tri hiljade mališana u Bosni i Hercegovini, što je u rangu s “boljim” prosjekom srednjoafričkih država i daleko najgorim rezultatima u regiji Balkana.

Dječija paraliza

Stručnjaci navode da je do ovako poražavajućih rezultata došlo zbog različitih dezinformacija o vakcinama koje se mogu čuti u javnosti, te da su zbog toga roditelji u dilemi da li vakcinisati djecu ili ne.

Ovo pozicioniranje napravljeno je s obzirom na broj stanovnika i udio nevakcinisane djece u zemlji s vakcinom DTP1, koja uklanja opasnosti od obolijevanja od difterije, tetanusa i dječije paralize.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine pojašnjavaju da višegodišnji pad pokrivenosti vakcinama iz obaveznog programa predstavlja ozbiljnu prijetnju za ponovno javljanje vakcinopreventabilnih bolesti.

Od osamnaest dostupnih vakcina, u Federaciji Bosne i Hercegovine se koristi deset koje štite od deset veoma ozbiljnih zaraznih bolesti. U 2018. godini, drugom i trećom dozom vakcinisano je 2.734 djece starijih dobnih grupa. Vakcinalni obuhvat u primarnom cijepljenju s tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa i polimijelitisa (DTP-IPV) iznosio je 72,8 odsto. Najniži obuhvati ovom vakcinom zabilježeni su u Kantonu Sarajevo i Zapadnohercegovačkom kantonu – pojašnjavaju iz ovog zavoda.

Velika navala

Pedijatrica Gordana Vuković ističe da je sramotno da smo u rangu s afričkim državama, te da je situacija bila malo bolja tokom 2019. godine.

– Samo je odjednom nastala fama da vakcine štete djeci. Kad su se pojavile morbile, onda je najednom bila navala. Žao mi je što se dešava da nekad nema dovoljno vakcina. Nedavno nije bilo hepatitisa i pentakcina, sada su stigle, ali se to ne bi smjelo dešavati – kaže Vukovićeva, te dodaje da mnogi daju sebi za pravo da pričaju o ovoj temi.

Prema posljednim podacima, u Sloveniji je bilo manje od hiljadu nevakcinisane djece.

Žalosno je da smo, prema tom neslavnom broju, stigli u grupu u kojoj se nalaze i Mauritanija, Mali i Senegal na zapadu Afrike, te Benin i Kamerun u centralnom dijelu ovog kontinenta, piše “Avaz”.