Čak i kada odluče postati biljkoljupci, mnogi od ove ideje odustanu čim dođu hladniji dani…

Istina je da su domovi tokom zimskim i jesenskih mjeseci negostoljubivi prema mnogim biljkama – u nekim prostorijama je prevruće, u drugima prehladno, a tu su i suhi zrak i nedostatak sunčeve svjetlosti. Međutim, iskusni ljubitelji biljaka znaju kako da najljepši ukrasi njihovog doma izdrže sve ove uvjete.

Srećom, i za one manje talentirane postoje rješenja, a ona su biljke koje će bez previše truda preživjeti sve uvjete, pa i one zimske. Jedna takva otporna biljka koja ne zahtijeva stalnu brigu je krasula.

Krasula može tolerirati kombinaciju hladnog zraka i vrućih radijatora, a osim što može preživjeti varijacije temperature, podnijet će i blizinu otvorenog prozora.

Kada je u pitanju zalijevanje, da bi napredovala dovoljno je zaliti je jednom u tri sedmice.

Krasula je poznata i kao japansko drvo novca, a izgledom podsjeća na minijaturno stablo koje je, između ostalog, i lijep dodatak svakom domu.

Ova sukulentna biljka, sa zelenim i mesnatim listovima, porijeklom je iz Južne Afrike, a što se tiče zemlje, odgovara joj mješavina pijeska, humusa i zemlje za cvijeće. Trebate joj osigurati i posudu srednje veličine, a ona će vam za brigu, kako se vjeruje, uzvratiti privlačenjem materijalnog bogatstva u vaš dom.

(zadovoljna)