Kvalitet zraka tokom vikenda je bio loš i nezdrav na gotovo svim mjernim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine, osim pozadinske stanice na Ivan-sedlu.

Temperaturna inverzija iznad središnje i sjeverne Bosne je promjenom meteoroloških uvjeta nestala, a s obzirom na to da nije bilo značajnijeg vjetra akumulirane zagađujuće materije u dnu dolina i kotlina Bosne doslovno nisu imale vremena da se rasprše u slobodnu atmosferu prije negoli ih je nizak sloj oblaka prekrio.

U principu, ovakvi uvjeti bi pogodovali smanjenju koncentracija da su padavine iz oblaka iole intenzivnije.

Jutros je zrak i dalje nezdrav na većini mjernih mjesta. U trenutno prisutnim uvjetima, koncentracije zagađujućih materija na pojedinim mjestima opadaju, ali vrlo sporo (Centar i stari dio Sarajeva), dok na drugim (Ilijaš, Visoko, Otoka…) ne pokazuju trendove pada, a ni porasta.

Riječ je o tome da su emisije u zrak u tim područjima u proporciji sa spiranjem lebdećih čestica iz atmosfere.

Drugim riječima, emisija zagađujućih materija iz postrojenja, domaćinstava i saobraćaja je tolika da ni povoljni meteorološki uvjeti ne uspijevaju dovesti kvalitet zraka na bolji nivo.

U Zenici jutros slični uvjeti kao i jučer, uz nešto niže koncentracije sumpordioksida. Na području Tuzlanskog kantona jutros su prisutni nešto bolji meteorološki uvjeti, međutim smanjena je količina dostupnih podataka. Prema dobijenim informacijama, na mreži stanica Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona tokom ove sedmice će biti servis mjernih uređaja. Jajce i Goražde jutros bez promjena u odnosu na jučerašnji dan.

Vjeruje se da će zadržavanje sličnih uvjeta danas i sutra ipak imati jači efekt na smanjenje koncentracija zagađujućih materija u zraku. Slaba kiša bi trebala da pada u središnjim dijelovima zemlje, a u srijedu je moguć i nešto jači vjetar koji bi mogao doprinijeti kvalitetu zraka, ali samo kratkotrajno jer već od srijede uvečer očekujemo povratak temperaturne inverzije.