Foto: Ilustracija

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na biroima širom Federacije Bosne i Hercegovine evidentirano je 308.433 nezaposlenih osoba.

Najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca i ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom prednjače diplomanti političkih nauka, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu, te u tekstilnoj i drvnoj industriji.

Pokazalo se to tokom redovne komunikacije sa poslodavcima, a koju ovaj zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

– Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima – naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Da na našem tržišu zaista nedostaje radne snage, na šta stručnjaci stalno upozoravaju, govori hrpa oglasa na društvenim mrežama.

Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ovdašnji ugostitelji su na mukama i prisiljeni su na davanje mnogo većih plaća u odnosu na prethodne godine.

Vlasnicima suvenirnica sve je teže naći radnika. Kako nam se požalio vlasnik jedne radnje u Mostaru, dnevnica od dvadeset pet konvertibilnih maraka (25 KM) za jednu smjenu postala je “mizerija”.

Dnevnice i do stotinu konvertibilnih maraka

Sve je teže i građevinarima koji se ne mogu nositi s visokim izdacima s jedne strane, dok su u Njemačkoj i u drugim zemljama, s druge sve traženiji poslovi tesara, keramičara, molera… Za takve i slične poslove na društvenim mrežama se nude dnevnice i do stotinu konvertibilnih maraka (100 KM).

(avaz)