Koža je u trudnoći vrlo osjetljiva, obično suha, a rane najčešće sporije zarastaju. Saznajte kako je u tom slučaju njegovati.

Čini vam se da je uprkos dobroj hidrataciji vaša koža i dalje suha, svrbi vas, a isušuje se i lice, pa i usne ponekad pucaju… Prava noćna mora!

Uz to, kako vam je ravnoteža malo poremećena, dobili ste par modrica više zbog umora i ogrebotine koje nikako da zarastu… Ne brinite, niste usamljeni! Mnoge trudnice su doživjele iste probleme. Međutim, rješenje postoji.

Suha koža

Ne događa se to vama samo zato što ste zaboravili da popijete svoju dozu od osam i više čaša vode ili zato što niste namazali kožu hidratantnom kremom. Kod nekih žena hormonske promjene dovode do toga da se smanjuje količina ulja koju naša koža proizvodi i slabi njena elastičnost. Naravno, to dovodi do suhoće. Manjak tečnosti, slaba površinska hidratacija, često pranje ruku (higijena je u trudnoći svakako pojačana) također mogu doprinijeti pogoršanju problema.

Šta učiniti?

U trudnoći peremo ruke mnogo češće nego prije. Sapuni isušuju ruke, pa je važno da pređete na one sa malo hidratantne kreme – one blaže. Nanosite što više hidratantnih krema, maslinovog ulja ili nekih drugih prirodnih sredstava za hidrataciju kože – tokom dana i pred spavanje. Mažite i trbuh jer suhoća pospješuje i pojavu strija. Mnoge žene tvrde da im je mnogo pomoglo ulje brđanke.

  • Ako vam je koža izrazito suha tokom trudnoće, izbjegavajte jake pilinge i sredstva za čišćenje i dobro pazite šta jedete i pijete.
  • Pijte mnogo vode tokom dana (čiste ili sa limunom) i tu ne mislimo na sokove i kafu. Trebaju vam dobre masti – maslinovo ulje, orašasti plodovi, avokado…
  • Kada se tuširate, neka to budu malo kraća tuširanja (desetak minuta), mlakom vodom, bez trljanja peškirom. Odmah nanesite hidratantnu kremu ili ulje na vlažnu kožu.
  • Možete kupiti i ovlaživač zraka i u “kriznim” situacijama koristiti vazelin ili uljane AD kapi. Nakon pranja ruku što češće ih mažite kremom; nosite kremu sa zaštitnim faktorom ljeti i jednom sedmično nagradite lice hidratantnom maskom.

Ogrebotine i zarastanje

Kod mnogih žena se javlja problem da im, pored suhe kože, i ogrebotine sporo zarastaju. To može biti zbog nedostatka gvožđa, zbog anemije, ali i zbog toga što vam je imuni sistem malo sporiji.

Konsultirajte se sa doktorom, provjerite krv i ako je potrebno konzumirajte suplemente gvožđa ili pijte čisti sok od cvekle, jedite koprivu (ili pijte čaj), špinat, blitvu, unosite dovoljno proteina…

Za brže zarastanje rana stručnjaci preproručuju pojačan unos vitamina A i C, ali i cinka, kao i malo više kalorija i proteina.

Ukoliko dođe do ogrebotine, dezinficirajte ranu, zaustavite krvarenje pritiskom čistom krpom ili gazom. Ranu treba da čuvate – da bude čista i suha, a poželjno je da je pokrijete zavojem dok ne zaraste.

Čistite ranu svaki dan i mijenjajte zavoj. Ne čistite ranu alkoholom ili jodom jer tako možete samo usporiti zarastanje. Ako imate pri ruci antibiotik koji se nanosi površinski, upotrijebite njega na rani, ali najbolje je da se porazgovarate sa ljekarom.

Rane možete tretirati površinski mazanjem aloe vera gelom koji pospješuje zarastanje. Konzumiranje aloe vera oralno se ne preporučuje jer kod trudnica može doći do kontrakcija i pada šećera u krvi. Ako je nanosite površinski, sasvim je sigurna.