Ove sedmice će sarajevska publika moći uživati u čak tri predstave u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Na repertoaru će se naći predstave: “Bio je lijep i sunčan dan”, “Bullying Collection” i “Savršen kroj”.

“Bio je lijep i sunčan dan”

Publika Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) nakon dužeg vremena ponovo će imati priliku pogledati predstavu”Bio je lijep i sunčan dan“, rediteljice Tanje Miletić-Oručević i to u dva termina – 28. i 29. janara sa početkom u 20:00 sati.

Predstava “Bio je lijep i sunčan dan“ nastala je prema zapisu i sjećanjima Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima. Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog – od 1395 – dana opsade Sarajeva.

U predstavi igraju: Ana Mia Milić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Dženana Džanić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

“Bullying Collection”

Kraj januara – 30. i 31. – rezerviran je za predstavu “Bullying Collection” reditelja Aleša Kurta. Ovo je predstava koja je nakon svoje premijere u novembru prošle godine izazvala vrlo snažne i emotivne reakcije kod publike.

Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore jer je važno i neophodno.

“Bullying Collection” je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema… bullying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

“Savršen kroj”

Za sam kraj sedmice, u subotu – 1. februara u 20:00 sati – publika će moći na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) pogledati i predstavu “Savršen kroj“ Vladimira Đurđevića, a u režiji Jasmina Durakovića. U predstavi igraju: Admir Glamočak i Sead Pandur.

“Savršen kroj” je komad razotkrivanja i prepoznavanja koji prije svega govori o muškim slabostima. Kroz slučajni susret dvojice, po svemu naizgled različitih, muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrijednosti, odnosa muškarca prema ženi… Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista.

Ipak, možda, novokomponirani tajkun Marko i krojač na ivici egzistencije Svetislav i nisu toliko različiti. Možda imaju mnogo više zajedničkog nego što se to u prvi mah čini, a možda ni njihov susret i nije bio slučajan.