Predstava “Nigdje nikog nemam“ u režiji Albana Ukaja, nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Udruženja “Kontakt” , ponovo će se igrati na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 24. i 25. januara u 20:00 sati.

Ova predstava, rađena po tekstu Edwarda Bonda, 25. januara bit će titlovana na engleski jezik. U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj, te muzički dvojac Basheskia and EQ.

Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia & EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, a fotografiju Velija Hasanbegović.

Radnja drame “Nigdje nikog nemam” postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

“Vjerujem da je i Edward Bond u strepnji za bolju budućnost pisao ovaj orvelovski komad. Pisao ga je da upozori svoje gledaoce šta ih čeka ako se opuste i prepuste svoju volju nekom diktatoru jer diktatura je način života, i to je i vjera, i škola, i porodica, i umjetnost, i znanje, i zdravlje, i vojska, i šta sve ne… Diktatura je diktatura u svemu. Toga se plašio Bond kada je ovo djelo pisao i pokušao da nas upozori da se ne damo zavesti slatkim pričama nego da se uzdamo u svoj sistem zaključivanja i da ga što više usavršavamo. Govori se o strahu malograđana, govori se o bolesti odnosa u kući i porodici, o bolesti odnosa u muško-ženskoj komunikaciji… govori se o strahu pred autoritetom koji krnji svaki korak ka komunikaciji”, riječ je reditelja Albana Ukaja.