Svi ljubitelji pozorišta i umjetnosti će 27. i 28. januara imati priliku uživati u izvedbama dramske predstave “Leptir”, kao i opere “La Traviata” u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).

Početkom naredne sedmice, 27. januara u 19:30 sati, na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava “Leptir”, rađena prema tekstu Aleksandra Radunovića, a u režiji Emira Kapetanovića.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija i Sanela Pepeljak.

U utorak, 28. januara 2020. godine, svi ljubitelji operne umjetnosti moći će uživati uz izvedbu opere “La Traviata” Giuseppea Verdija, a u režiji Ogniana Draganoffa, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, uz pratnju Sarajevske filharmonije. Predstava počinje u 19:30 sati, a u njoj učestvuju i hor i solisti Opere i Balet Narodnog pozorišta Sarajevo.

“La Traviata” je opera u tri čina Giuseppea Verdija. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandra Dumasa mlađeg koju je ovaj priredio prema svom romanu “Dama s kamelijama“ (1852). Verdijeva opera je praizvedena 6. marta 1853. u opernoj kući “La Fenice” u Veneciji.

“La Traviata” je intimističko Verdijevo djelo koje se bavi vječnim temama, kao što su ljubav, društveno licemjerje, žrtvovanje i iskupljenje. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, koja govori da su društvene razlike koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta licemjerne, pa u konačnici da je srce važno i da na koncu trijumfira ljubav…