Foto: Ilustracija

Prirodna kozmetika uzrokovala je propitivanje svakodnevne kozmetike koju kupujemo u trgovinama. Aluminij u dezodoransu jedna je od neriješenih polemika: dok neki tvrde da je štetan, drugi tvrde da se može koristiti bez posljedica.

U nastavku saznajte zašto se aluminij koristi u dezodoransima, da li je štetan i koje su alternative.

Zašto se aluminij koristi u dezodoransu?

Aluminij je vrlo čest sastojak dezodoransa zato što doprinosi kratkotrajnom smanjenju lučenja znoja. Dok dezodorans bez aluminija samo prekrivaju miris znoja, aluminij privremeno zatvara pore i onemogućava lučenje znoja iz tijela. Osim toga, dezodoransi s aluminijem inhibiraju bakterije koje uzrokuju neugodan miris, čime se minimalizira miris znoja.

Odnedavno se počinju proizvoditi dezodoransi koji ne sadrže aluminij zbog sigurnosnih razloga. Da li je aluminij u dezodoransu doista opasan, saznajte u nastavku.

Dezodorans koji sadrži aluminij – opasan ili bezopasan?

Postoje razne studije o negativnom utjecaju aluminija na zdravlje. Rezultati studije objavljene 2005. godine u časopisu “Journal of Inorganic Biochemistry” upućuju na moguću povezanost primjene antiperspiranata koji sadrže aluminij i razvoja raka dojke.

Povezanost između aluminija i raka dojke istraživali su i Linhart i saradnici u studiji objavljenoj u časopisu “EBioMedicine” 2017. godine. Rezultati studije pokazali su da učestalo korištenje proizvoda koji se nanose ispod pazuha, a sadrže aluminij, doprinosi akumuliranju aluminija u dojkama, što može povećati rizik od raka dojke za žene, piše “Kreni zdravo”.

Premda postoje i studije koje nisu pronašle “čvrstu” povezanost između raka i aluminija, ta se tema još uvijek istražuje.

Nadalje, meta analiza objavljena 2017. godine u časopisu “Deutsches Ärzteblatt International” upozorava da nakupljanje aluminija u tijelu (pomoću dezodoransa između ostalog) može povećati i rizik od demencije. Jako velike količine aluminija u tijelu mogu uzrokovati encefalopatiju sa sindromom demencije.

Još jedna opasnost dezodoransa koji sadrže aluminij leži u tome da aluminij zadržava znoj, tj. sprečava izlučivanje znoja iz tijela na način da trenutno blokira pore.

Izlučivanje znoja iz tijela iznimno je važno za reguliranje tjelesne temperature i izlučivanje toksina, što doprinosi zdravlju tijela.

Trenutno postoje različita mišljenja o ovim mogućim posljedicama upotrebe dezodoransa koji sadrže aluminij. Neki stručnjaci u naučnoj zajednici tvrde da je aluminij štetan, dok drugi te tvrdnje opovrgavaju.

Ako želite biti sigurni da ne štetite svom zdravlju, koristite prirodnije dezodoranse koji ne sadrže aluminij.

Dezodorans bez aluminija i parabena

Ukoliko ipak želite biti na sigurnijoj strani ili čekate nova naučna istraživanja na ovu temu, u drogerijama ili apotekama možete potražiti neke od ovih dezodoransa koji ne sadrže aluminij, a ni parabene (sintetski konzervansi):

  • Dr. Organic – kokos dezodorans od 50 mililitara
  • Uriage Deodorant Roll-on bez aluminija 
  • Vichy Mineral dezodoransi