Sve češće čujem kako roditelji sasvim malu djecu upisuju na sportske aktivnosti. Ponekad su u pitanju bebe mlađe od 6 mjeseci. Istovremeno čitam upozorenja Udruženja ortopeda Amerike koji upozoravaju na konstantan porast sportskih povreda koljena i lakta kod mališana.

Njihov generalni stav je da djeca prerano počinju sa sportom. Kada se roditelj nađe pred pitanjem da li je sport najbolje rješenje za njihove mališane, ja vjerujem u zdrav razum!

Sport za mališane, kako to gordo zvuči!

I zaista, sigurno ste osjetili ponos u glasu roditelja koji vam saopštava kako njihova tromjesečna ćerkica trenira plivanje. Do treće godine mališane je moguće upisati na razne sportove, iako su plivanje i korektivna gimnastika najrasprostranjeniji. U ponudi je i veliki broj školica sporta i DVD izdanja sa vježbama za mališane. Ali, sem ponosa što Vaše dijete od najranijeg uzrasta usvaja zdrave životne navike, šta zapravo sport za mališane nudi vašoj djeci i Vama?

 Vrijeme koje provodite zajedno

Većina sportskih aktivnosti djece do tri godine podrazumijeva prisustvo roditelja ili staratelja. Sa jedne strane, klinci su isuviše mali da bi im prijalo razdvajanje, a sa druge, rad sa njima je donekle otežan, pa je treneru neophodna i roditeljska pomoć. Za treniranje kolektivnih sportova neophodno je da mališani pristaju na razdvajanje. Prije toga, potrebno ih je dobro upoznati i sa okruženjem i sa drugom dječicom. Sociološki gledano, tek od treće godine mališani su zreli za pravu interakciju. Do tada jednostavno funkcionišu jedni kraj drugih. A gdje smo mi, roditelji, u toj priči? Školica sporta može biti odličan način za socijalizaciju i jednovremeno vježbanje akomodacije (veza oko-ruka) i koordinacije pokreta, kao i kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme. Samo što podjednako maštovito i kvalitetno vrijeme sa djetetom do tri godine možete provesti i u obližnjem parkiću ili na igralištu. Gotovo sve vježbe korektivne gimnastike možete izvoditi i sami sa djetetom, a donosim vam pregled 3 najzastupljenije:

Hodanje po gredi

Vježbanjem prelaska preko grede (ivičnjaka ili mostića na igralištu) unapređuje se osjećaj ravnoteže, koordinacije, a psiholozi vjeruju da je ova vježba odlična u formiranju dječijeg samopouzdanja i sigurnosti. Ukoliko nemate gredu, a komplikovano vam je da se vaš mališan tako igra na igralištu prepunom djece, možete ga držati za ruku dok hoda po bankinama.

 Puzanje kroz tunel

Provlačenje kroz tunel je dostupno na igralištima, a moguće je i u dvorišnim uslovima. Tada vam je potrebno kupiti rastegljive tunele. Kretanjem kroz njih unaprijed ili nazad mališani razvijaju ravnotežu i smisao za orjentaciju koji pomaže u prevladavanju straha od ulaska u tunel.

Bacanje lopte

Mališani su previše mali za dobacivanje i zato u ovom uzrastu vježbamo samo bacanje lopte. Lopte su različitih struktura- glatke, hrapave, bodljikave ili rupičaste ( pretenciozno nazvane senzorno-motorički rekviziti). Na ovaj način podstiče se akomodacija i od najranijeg uzrasta stvaraju se čvrste neuro-motoričke veze.

Igra i ples

Za djecu do tri godine pogodne su sve vrste pjevanja praćenog pokretom. Ples može biti slobodan i kao takav dobar je način da se mališani izraze, a može biti i po unaprijed zadatim koracima. Ovo je odličan način da se zabavite, opustite i istovremeno izmorite svoje dijete. Zašto je to važno? Nakon fizičke aktivnosti djeca kvalitetnije spavaju, a i nama, njihovim roditeljima, je potreban predah, zar ne?

 Vodeni sportovi

Uvriježeno je mišljenje da će bebe brže i lakše naučiti da plivaju. Strah od vode je stečeni strah i najintenziviji je u uzrastu od dvije godine. Neka djeca tada vrište na sam pomen tuširanja! Zbog svega toga roditelji svoje bebe vode na plivanje. Dokazano je da kod beba koje vole vodu, boravak u bazenu pospješuje opuštanje. Važno je voditi računa da je temperature vode u bazenu za bebe nešto toplija od vode u kojoj plivaju odrasli, zato što se bebe ne kreću. Na taj način sprečavamo da dođe do hipotermije. Boravak u vodi doprinosi razvoju svih mišića, ne opterećuje zglobove, a kada djeca prevaziđu strah od vode mogu da uživaju u otkrivanju mogućnosti pokretanja tijela kroz vodu. Najvažnije od svega je da se dijete ni na trenutak ne ostavlja bez nadrzora odrasle osobe! Sljedeći problem mogu biti prehlade, koju se učestale tokom hladnih zimslih mjeseci.

Sve u svemu, o sportu za mališane razmišljajte kao o jednom od načina da učestvujete u odrastanju svog djeteta. Opsežna istraživanja pokazuju da nema primjetnih razlika u ostvarivanju značajnih sportskih rezultata kod djece koja su sa treninzima počela prije treće godine života. Ako je to ono što želite – samo naprijed. Uživajte. Ako iz bilo kog razloga imate poteškoće da se organizujete sport za mališane, zapamtite da su tematska igrališta odlična zamjena. U redu je da djeca budu djeca i da odrastaju igrajući se.

Uživajte u odrastanju!