JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo organizira u subotu, 18. januara 2020. godine, izvođenje urnebesne monodrame „CABAres CABArei“, koju igra bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović.

Ova predstava bilježi veliki uspjeh i popularnost i potvrđuje činjenicu da se ova kultna monodrama izvodi već dvadeset pet godina, što ističe i sam Sokolović. Daje mu osjećaj zadovoljstva da njegovo starenje ima apsolutni smisao.

“CABAres, CABArei” govori o dezorijentiranosti modernog čovjeka koji je izgubio ideale i uopće vjeru u njih, a nije u stanju postati žilavi „mediokritet“ koji, slijedeći samo goli nagon samoodržanja, uvijek odnosi pobjedu nad bilo kakvim duhovnim vrijednostima i intelektom.

Ovu smrtno ozbiljnu problematiku Zijah Sokolović oblaže specifičnom vrstom crnog humora, koji funkcionira kao agresivno karikiranje čulnosti, kao nemoćna osveta uma nad tijelom…

Ovo je predstava u kojoj se preispituje kriza srednjih godina, odnosno trenutak kada čovjek podvuče crtu, htio ili ne, pa preispituje sve što mu se dogodilo, sve što mu se događa i što će mu se dogoditi. Sokolović u svojoj jedinstvenoj interpretaciji govori o upoznavanju, iskustvu, običnom danu, uspjehu i neuspjehu, dogovaranju, borbi mišljenja, hrani, zdravom razumu, vožnji autom, o budućnosti, o pozorištu kao frižideru zabluda, o mediokritetima, rodbini, zaostalosti, pomirenju sa životom…

Predstava će biti održana u Centru kulture i mladih (Jelića 1) sa početkom u 19:30 sati.