Sarajevska pijaca 1920-ih godina

Priznanica iz 1923. godine, koja je sačuvana među nekolicinom starina koje baštini porodica Hajrudina Bureka, vlasnika radnje za proizvodnju tucane kahve na Baščaršiji, danas svjedoči kako je naše društvo bilo uređeno prije više od devedeset godina, te na koji način se odvijala naplata zakupnina za objekte na Baščaršiji.

Hajrudin Burek sa svojim sinovima na Baščaršiji i dan-danas održava tradiciju Mušine tucane kahve koja je duga više od stotinu dvadeset godina, a sve je krenulo od najstarije sarajevske kafane koju je rahmetli Muharem Bekrić Mušo otvorio 1985. godine na Vratniku.

Prije nekoliko godina Burek je, prelažući stare dokumente, pronašao i ovu priznanicu iz 1923. godine koju je poklonio Općini Stari Grad.

Dokument na komadu stare, požutjele hartije dokaz je da se prije devedeset sedam godina tačno znao poredak stvari, te da se kirija uredno izmirivala svakog mjeseca. Novac se predavao “na ruke” muteveliji vakufa Fadil-paše Šerifovića, a za tadašnji objekt na Vratniku je iznosio trista (300) dinara.