Sarajevska publika večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo imati priliku premijerno pogledati predstavu “Othello” – koprodukcijski projekt Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Produkcije “Peripetija” iz Skoplja.

Predstava je rađena prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea, a u režiji Nine Nikolić. Predstava je prethodno imala svoje premijerne izvedbe u Zenici sredinom novembra 2019. godine u okviru Desete noći teatra Bosne i Hercegovine, te početkom mjeseca decembra u Skoplju.

Autorski tim projekta „Othello“ čine saradnice i saradnici iz pet evropskih zemalja: Sjeverne Makedonije, Srbije, Grčke, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

“Ovo čitanje ‘Othella’ karakterizira radikalan pristup Shakespeareovom jeziku i stilu, što je možda i najočiglednija intervencija na tekstu. Željeli smo istražiti na koji način i u kojoj mjeri transformacija jezika i ‘prevođenje’ u savremeni govor može utjecati – ne samo na izvorni Šekspirov rukopis, već i na pitanja koje drama nudi. Jezik je tako postao ogoljen, direktan i lišen poetičnosti, čime su akcentoirane i naglašene i danas aktuelne teme. Ipak, u određenoj mjeri, poetičnost je zadržana samo u Othellovom načinu govora, što je još jedna njegova distinkcija, detalj koji ovaj lik izdvaja od ostalih. Također, potezom da bosanski i makedonski glumci igraju uloge svako na svom maternjem jeziku dodatno se razvija poigravanje govorom, te pitanje komunikacije i međusobnog razumijevanja“, kazala je dramaturginja predstave Tamara Baračkov.

U predstavi igraju glumci i glumice: Enes Salković, Saša Handžić, Darja Rizova, Gjorgji Jolevski, Zlatan Školjić, Aleksandar Gjorgjevski, Dženana Džanić, Tamara Miličević-Stilić, Aleksandar Mihajlovski i Aksel Mehmed.

Za scenografiju predstave zadužena je Višnja Vujović iz Beograda, za kostimografiju Ivana Karamfilovska-Ugurovska iz Skoplja, a muziku je komponirao Duke Bojadziev, također iz Skoplja. Dizajn scenske rasvjete je povjeren Chrisu Jaegeru iz Velike Britanije, dok je scenski pokret bio povjeren Dimitrisu Sotiriju iz Atine.

Premijera predstave “Othello” počinje u 19:30 sati.