Sjedeća garnitura od prave kože luksuzan je komad namještaja koji izgleda vrlo elegantno i često je jako udobna, ali ona zahtijeva i poseban tretman.

Ukoliko je ne čistite redovno i ne poštujete pritom neka pravila, ona će brzo izgubiti sjaj. Naročito je važno da garnituru, ali ni bilo koji drugi komad od prave kože, ne tretirate hemijskim sredstvima za uklanjanje mrlja jer ona mogu napraviti veliku štetu.

Pogledajte u ovom videovodiču kako se pravilno čisti kožna garnitura:

Savjeti za čišćenje kožne garniture

1. Na početku dobro usisajte mrvice, prašinu i dlake kućnih ljubimaca ručnim usisavačem.

2. Prebrišite garnituru mokrom pamučnom krpom ili onom od mikrovlakana.

3. Za mrlje pripremite domaće sredstvo – u bočici pomiješajte vodu i vinski ocat u jednakom omjeru, namočite krpu u toj tekućini, pa istrljajte mrlje.

4. Kožu nikad nemojte previše močiti. Sva vlažna mjesta osušite suhom krpom odmah nakon što ste oprali mrlje.

5. Tvrdokorne, sasušene i masne mrlje pospite sodom bikarbonom i ostavite da stoji nekoliko sati, pa lagano iščetkajte. Mrlje od tinte laganim tapkanjem protrljajte vatom koju ste namočili u alkohol.

6. Za mrlje na svijetloj koži pomiješajte malo tartar umaka i limunovog soka i tu pastu nanesite na kožu spužvicom i ostavite deset minuta. Prebrišite vlažnom krpom.

7. Ukoliko koža na vašoj garnituri pomalo propada, te se naziru prve pukotine, to nije razlog da je odmah bacite. Naime, koži relativno jeftino možete vratiti stari sjaj. Na internetu je lako pronaći vosak za njegu kože i sjajilo za vraćanje boje.