Ako je ikako moguće, uvijek se držite prirodnih materijala kao što su pamuk, kašmir i vuna…

Vjerojatno svako od nas ima najdraži vuneni džemper koji tako dobro grije u hladnim danima. Međutim, nošenje na goloj koži često je neugodno jer vuna grebe i škaklja. Kegan Kimball iz hemijske čistionice u Londonu otkrila je trik kako vunene predmete učiniti mekšima bez uništavanja oblika.

Prije svega, kada birate džemper, uvijek čitajte etiketu kako biste bili sigurni šta kupujete. Kegan upozorava da su mnogi komadi zapravo “vuk u janjećoj koži” jer nisu svi sačinjeni od 100 posto vune, pa tako znaju biti pomiješani s tkaninama poput najlona, pamuka i akrila.

Ocat ili regenerator za kosu

Ukoliko je ikako moguće, držite se prirodnih materijala kao što su pamuk, kašmir i vuna. Ukoliko već posjedujete džemper koji vam iritira kožu, trebate ga “opustiti” namakanjem u mješavini vode i octa oko dvadeset minuta prije nego što ga ostavite da se osuši na zraku.

Ukoliko ocat ne pomogne, pokušajte umasirati regenerator za kosu u tkaninu, a potom ga temeljito isprati vodom i također osušiti na zraku. Džemper će nakon toga biti mek poput vaše kose. Krajnja metoda podrazumijeva zamrzavanje vunene odjeće.

Regularno održavanje

Možda vam se čini ludim, ali držanje džempera u zamrzivaču tokom noći “zaključava” vlakna, pa se tako ona ne rasplinjuju i ne bockaju vas. Za regularno održavanje, vunu perite mašinski u mrežastoj vrećici na programu za osjetljivu odjeću.

Uložite u kvalitetne vješalice kako se vaši džemperi ne bi rastegnuli i promijenili oblik. Ukoliko je šteta već načinjena, savjet je da razvučeni džemper ubacite u sušilicu, gdje bi se razvučena vlakna trebala popraviti. Prije toga namočite kritične dijelove.