Teatarska scena JU Centar kulture i mladih (CKM) ove godine će biti otvorena večeras pozorišnom predstavom “Prah”, projektom koji je realiziran u koprodukciji “Altteatra” i Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, dok će prva repriza biti odigrana u četvrtak, 23. januara.

“Dramu ‘Prah’ – mađarskog autora Györgya Spiróa – režirao je Miralem Zupčević, a u glavnim ulogama publika će gledati Gordanu Boban i Mirsada Tuku, koji igraju bračni par na rubu materijalne i moralne egzistencije”, saopćeno je iz Centra kulture i mladih (CKM) Općine Centar Sarajevo.

Radi se o drami s elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu.

Likovi prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, a muziku Irena Popović-Dragović.

Postavka ovog vrlo popularnog dramskog teksta je specifična po tome što je akcent na glumačkoj igri i na filigranski građenim karakterima koje nose dvoje glumaca. U svemu tome značajnu ulogu ima i to što je režiser predstave Miralem Zupčević po vokaciji i sam glumac, te profesor glume. Publiku očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha, ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme.