Pozorište mladih Sarajevo za početak 2020. godine predstavlja raznovrstan repertoar za sve generacije, među kojima su predstave “Ljepotica i zvijer”, “All Inclusive” i mnoge druge.

Već 10. i 12. januara možete pogledati predstavu “Ljepotica i zvijer” koja donosi živopisne likove i vraća nas u svijet magične prošlosti.

“Oživljavajući na sceni jedno prošlo vrijeme, neminovno preispitujemo vrijeme u kojem živimo. Nameće se zaključak da su dileme i pitanja koje ova bajka postavlja identični pitanjima i dilemama današnjeg vremena. Prije svega, tu je tema vječite borbe između dobra i zla, pitanja da li dobar uopće vrijedi biti i na koji način se može postati sretan… Glavni likovi ove predstave žele svijet učiniti boljim i pravednijim, zbog toga su spremni i sami sebe istinski promijeniti. Oni uviđaju da život bez dobrote nema svoj puni smisao. Šarolika plejada sporednih likova kroz komične situacije progovara o ozbiljnim problemima i ukazuje na ljudsku potrebu za druženjem i povjerenjem iz kojih nastaju ljubav i prijateljstvo. Nije lako postati sretan, ali itekako je moguće”, kazao je reditelj Adis Bakrač.

U predstavi igraju: Mak Čengić, Darja Badnjević, Edhem Husić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Nadine Mičić, Ivana Vojinović, Zulejha Kečo, Ana Kuzmanović i Naida Hamzić. Audionaraciju za slijepa i slabovidna lica radi Semir Krivić.

Adaptaciju je radio Adis Bakrač, dramaturg je bio Segor Hadžagić, a scenograf Vedran Hrustanović. Kostimografiju je radila Amna Kunovac-Zekić, dizajn Sanja Kulenović, a koreografiju Belma Čečo-Bakrač. Muziku su komponirali Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, a šminku je radila Maja Talović.

U utorak, 14. januara, na repertoaru je predstava “All Inclusive” u 20:00 sati. Pozorište mladih Sarajevo nastavlja da prevazilazi granice i otvara svoja vrata autorima sa inovativnim, originalnim i kreativnim rezultatima u svim oblastima umjetničkog izražavanja, uz prilagođenje za osobe sa invaliditetom.

“Predstava ‘All Inclusive’ govori o slobodi i drugačijem. Ona je rezultat višemjesečnog istraživanja koje se temeljilo na dijalogu ‘moje tijelo i ja’. Kao umjetnici imamo obavezu mijenjati mišljenje ljudi, buditi svijest, ukazivati na probleme i postavljati pitanja. Aktivnim učešćem osoba sa invaliditetom rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci i performeri. Svi smo jednaki na sceni”, kazala je Amila Terzimehić.

Režiju su uradile Amila Terzimehić i Ena Kurtalić. U predstavi igraju: Amila Terzmehić, Ena Kurtalić, Jasmin Džemidžić i Merima Dervović. Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnica za dramaturgiju je bila Emina Omerović,

U nedjelju, 19. 1. 2020., u 11:00 sati bit će prikazana predstava “Abeceda”, nastala po tekstu Feride Duraković, a praizvedba je bila davne i ratne 1995. godine. “Abeceda” – namjenski pravljena za predškolski uzrast i naše “prvačiće“ – za prema koja je dosad bila zanemarena, a upravo prema najmlađima imamo i najveću odgovornost, budući da se ljubav prema pozorištu usađuje u najranijem razdoblju. Tokom proba, predstava je zbog nove glumačke energije, ali i samog doba u kojem živimo, poprimila sasvim drugačiji oblik od prvotne “Abecede”.

Glumački ansambl je pronalazio nova rješenja, nudio nove asocijacije, obogaćivao tekst novim gegovima i klovnovskom igrom i stvorio predstavu koja je potpuno u duhu misije Pozorišta mladih: da kroz zabavu i smijeh učimo i podučavamo.

U četvrtak, 23. januara, u 20:00 sati na sceni Pozorišta mladih Sarajevo se izvodi predstava “Kokoška”, autora Nikolaja Koljade, a u režiji Admira Glamočaka.

Ova višestruko nagrađivana predstava opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i da li se uopće može povući jasna distinkcija između teatra i života. Danas kada je upravo naš svakodnevni život postao najprodavaniji medijski materijal, ova predstava na jedan ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima teatarska umjetnost predstavlja osnovni uvjet egzistencije.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Alen Muratović, Sanin Milavić, Mirza Tanović i Damir Kustura.

U nedjelju, 26. 1. 2020., u 11:00 sati igrat će se predstava “Blatkica” priča o vragolastoj i nestašnoj patkici koju ukrade lukava Lija. Pačar Sanjo, zajedno s Ježićem Bodljoježićem, koji je i sam žrtva Lijinih prevara, i djecom kreće u potragu za Lijom. Umjesto “gotovog proizvoda“ gdje su oni samo pasivni posmatrači, ova predstava djeci nudi mogućnost da učestvuju i osvijeste kako samo zajednički i složno možemo pobijediti lukavstvo i zlo.

U četvrtak, 30. 1. 2020., u 20:00 sati očekuje nas višenagrađivana predstava “Trg ratnika”, intimna drama o ratnom stradanju ispričana kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora, a koje igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmać.

“U drami ‘Trg ratnika’ Nick Wood nam, umjesto ‘skice rata’, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju: ‘Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana.’ Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je ‘proces’, a ne tek nesretan i prolazan trenutak. Na ovim prostorima učili smo, nažalost ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj ‘znanosti’. Ova predstava je prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od ‘ponavljanja’ Ispit je svaki dan. Predstava ‘Trg ratnika’ nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli“, izjavljuje glumica Belma Lizde-Kurt.

“Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku, a koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini“, poručuje glumac Mario Drmać.

Predstava “Mali princ” – za one koji žele vidjeti slona u zmiji, a ne šešir – bit će odigrana 31. januara u 18:00 sati.

“Mi dolazimo na ovaj – sve više kompliciran – svijet potpuno čisti, bezbrižni, saosjećajni… Kao takvi, odrastanjem upoznajemo svijet i polako prihvatamo njegova pravila. Odrastanje bi samo po sebi trebalo da bude neki koristan proces, kako sama riječ i kaže, da znači nekakav rast u svakom smislu. Čini mi se da je to danas potpuno pogrešna riječ. ‘Odrasli su jako čudni’ jer u njima djetinjstvo polako kopni jer su se okružili nevoljama i posvetili prolaznim stvarima. Kažu da bi život trebao da bude jedno korisno putovanje, a ne destinacija. Naša predstava bi trebala da bude jedno takvo putovanje. Odrasli će se – nadam se – prepoznati, a našim malim gledaocima ćemo prikazati jedan ‘čudesan san’… san koji je i ova sama predstava nekada bila”, kazao je reditelj Slobodan Perišić.

U predstavi igraju i pjevaju: Mario Drmać, Edhem Husić, Alma Merunka, Edin Avdić i Aldin Tucić.

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033/202-303, kao i putem Facebook stranice Pozorišta mladih Sarajevo. Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12:00 do 14:00 sati i dva sata prije početka predstave.