Dugačke i guste trepavice uvijek izazivaju divljenje. Ipak, drage dame, nemojte biti zavidne jer dugačke trepavice nisu uvijek dar prirode, a ni rezultat kvalitetne maskare.

Danas mnoge žene zarad ljepote nerijetko odlaze u kozmetičke salone i na nadogradnju trepavica. Ipak, prije nego što se odlučite da promijenite imidž uz pomoć vještačkih trepavica, treba da znate nešto više o ovoj metodi.

Sve je počelo u Hollywoodu…

Još od davnih dana, pozorišne i filmske glumice obavezno su, zbog bolje izražajnosti lica, prije predstava i snimanja lijepile vještačke trepavice. U drugoj polovini prošlog stoljeća su se vještačke trepavice prodavale na kozmetičkim odjeljenjima velikih robnih kuća i bile su dostupne svim ženama koje su na ovaj način željele, makar privremeno, poboljšati svoj izgled.

Tako su naše mame mogle kupiti trepavice i uz pomoć specijalnog ljepila zalijepiti na kapke. Takve trepavice bile su “spas” za gala večere i velika slavlja, trajale su nekoliko sati i sasvim dobro su osvježavale lice. Jedina mana im je bila ta što su izgledale previše vještački. Naime, ranije su se koristile trepavice u “jednom komadu” koje su se lijepile od unutrašnjeg ugla kapka ka spoljašnjem, tj. prekrivale su cijeli kapak.

Danas je situacija drugačija jer se uglavnom koriste snopići dlačica koji se također lijepe za gornji kapak, ali samo na onim mjestima gdje su prirodne trepavice prorijeđene.

Današnjom tehnologijom dobijaju se tri vrste trepavica: kratke, srednje i dugačke, a prave se od prirodnih ili vještačkih dlaka.

Naravno, prirodne su bolje jer su većina vještačkih dlačica zapravo najlonska vlakna koja – ako upadnu u oko – mogu izazvati upalu. Ljepilo je izraženo na bazi smole i proizvodi se u dvije varijante – u bezbojnoj i u crnoj boji. Crno ljepilo izgleda kao tanka linija ajlajnera, te se preporučuje damama koje inače koriste ajlajner.

Koliko dugo traju vještačke trepavice?

Nove trepavice traju maksimalno dvije nedjelje. Upravo iz tog razloga američki kozmetičari nastavljaju raditi na poboljšanju tehnologije proizvodnje vještačkih trepavica da bi im produžili vijek trajanja na barem mjesec dana, koliko traju prirodne trepavice.

Naime, prirodne trepavice postižu maksimalnu dužinu za petnaest-dvadeset dana, nakon čega otpadaju i ustupaju mjesto novima. Zajedno sa opadanjem prirodnih trepavica, opadaju i vještačke koje su za njih pričvršćene.

Trepavice će izgledati prirodno, a njihov izgled se neće razlikovati od pravih ako ne pretjerujete s nadogradnjom. Suviše guste i dugačke trepavice sebi mogu dozvoliti ekstravagantne dame sa krupnim očima, punim usnama i raskošnom frizurom.

Na tipično “slavenskom” licu – uokvirenom plavim uvojcima, dugačke i guste trepavice izgledat će previše vještački. Takvo pretjerivanje oprašta se samo u izuzetno svečanim prilikama i nigdje više.

S druge strane, ako kratke trepavice ne ispunjavaju vaša estetska očekivanja, onda je najbolje da nadogradite one srednje dužine.

Postoji i preciznija orijentacija u određivanju potrebne dužine trepavica. To možete uraditi samostalno tako što ćete izmjeriti trepavice koje su ispale.

Ako dužina vaših trepavica ne prelazi 7 milimetara, onda se morate zadovoljiti kraćim trepavicama. Ako se dužina trepavica kreće od 7 do 10 milimetara, ukrasite oči trepavicama srednje dužine. Sretnice čije su trepavice duže od 10 milimetara komotno mogu zalijepiti dugačke trepavice.

Uz pomoć nadogradnje, trepavice će postati ne samo duže, nego i gušće. Najbolja varijanta koju preporučuju i poznati šminkeri je da nalijepite dva-tri snopića srednje dužine na spoljašnji ugao oka, a sredinu učinite gušćom s još nekoliko dlačica. U ovom postupku glavnu ulogu ima kozmetičarka koja mora rasporediti vještačke dlačice po krajevima i sredini kapaka, vodeći računa o njihovoj gustini.

Na kapku istovremeno postoje stare, srednje i nove trepavice. Zajedno sa opadanjem dlačica dolazi i do ispadanja vještačkih trepavica. Ako su one nestručno i neravnomjerno nalijepljene, onda se može dobiti ovakva slika: nakon nekoliko dana na jednoj polovini oka trepavice će otpasti, a na drugoj će i dalje biti dugačke i guste!

Šta “ne prija” nadograđenim trepavicama?

  • Ulje. Ako namažete kapke uljem, trepavice će otpasti kao jesenje lišće. Zato je suncokretovo ulje najbolji i najsigurniji način za samostalno skidanje trepavica u domaćim uvjetima. Uvečer, prije spavanja, namažite kapke uljem i ujutru ćete naći svoje trepavice na jastuku ili obrazima.
  • Masna krema jer bilo koja masnoća rastvara ljepilo.
  • Trljanje očiju. Jedini kontakt sa očima treba da bude tokom jutarnjeg i večernjeg umivanja lica.
  • Bazenska i morska voda. Plivačice će, nažalost, sačuvati vještačke trepavice samo nekoliko dana.
  • Kozmetika. Kozmetički preparati skraćuju životni vijek vještačkih trepavica. S obzirom na to da su vam oči već dovoljno izražajne, nema potrebe da koristite sjenila, olovke, a posebno ne maskaru.

Osobama koje imaju zdrave oči i normalnu kožu, vještačke trepavice neće smetati. Ostale dame, koje imaju bilo kakvih problema s kožom, svjesno se izlažu riziku.

Ko treba biti oprezan i zašto?

Alergične osobe. Razumljivo je da ljepilo i trepavice moraju biti dermatološki i oftalmološki ispitani, pa je zato rizik sveden na minimum. Međutim, posljednjih godina raste broj osoba koje su osjetljive na brojne spoljašnje faktore. No to ne znači da sve alergične osobe treba da se odreknu nadogradnje trepavica. Jednostavno, prvo treba da zalijepite dvije ili tri dlačice na kapak da biste provjerili da li ljepilo izaziva crvenilo i nadražaj.

Osobe sa slabim trepavicama koje lako opadaju. Nije teško zamisliti šta će se desiti prirodnim trepavicama ako ih opteretite ljepilom koje sadrži smolu.

Osobe sa suhom kožom kapaka. Takva koža zahtijeva svakodnevno nanošenje masne kreme. Ako je lišimo kreme, dobit ćemo mrežicu novih bora oko očiju.

Osobe sa masnom kožom. Nažalost, životni vijek nadograđenih trepavica na masnoj koži poprilično je skraćen, tako da nije realno očekivati da će trajati više od nekoliko dana.

Osobe kod kojih se često javlja konjuktivitis. Objašnjenje je sasvim jasno – još učestalija pojava upale.