Foto: Ilustracija

Januar u kinu Meeting Point donosi naslove poput “Les Misérables”, “Honeyland”, “Bog postoji i zove se Petrunija”, “Neobični”, a moguće ih je gledati u dva termina: u 17:00 i 20:00 sati.

Publika će u januaru u kinu Meeting Point u Sarajevu imati priliku pogledati višestruko nagrađivane filmove, među kojima i film “Les Misérables”, koji je na dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA) osvojio nagradu Evropsko otkriće godine – Prix Fipresci. Zatim film “Bilo jednom… u Hollywoodu” Quentina Tarantina koji je osvojio tri Zlatna globusa: za Najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla, Najbolji scenarij i Najbolji sporedni glumac u filmu (Brad Pitt).

U januaru možete pogledati i film koji je obilježio 2019. godinu: “Joker” Todda Phillipsa, najbolji film 76. Filmskog festivala u Veneciji, dobitnik Zlatnih globusa u kategorijama Najbolji glumac u filmu u kategoriji drame (Joaquin Phoenix) i Najbolja muzika za film.

Film za koji je vladao ogroman interes na specijalnoj projekciji, u januaru je na redovnom repertoaru kina Meeting Point: “Medena zemlja” / Honeyland Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, film iz Sjeverne Makedonije u užem izboru za Oscara u dvije kategorije – za Najbolji film na stranom jeziku i za Dokumentarni igrani film. Film je dobitnik Nagrade publike za najbolji dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala. Na festivalu u Sundanceu je prvi film koji je osvojio čak tri nagrade, a nakon toga je nagrađen u nizu svjetskih festivala.

U januaru je na programu i film “Bog postoji i zove se Petrunija” Teone Strugar Mitevske, prema scenariju Elme Tataragić, koji je na 69. Berlinaleu osvojio Nagradu ekumenskog žirija i Guild film nagradu, zatim nagradu LUX Evropskog parlamenta za 2019. godinu i niz drugih nagrada.

Prikazuje se i “La Belle Epoque”, francuska romantična komedija Nicolasa Bedosa – premijerno prikazana 2019. u Cannesu, a onda i na 25. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu publike za najbolji igrani film.

Na repertoaru je novi film rediteljskog dvojca Oliviera Nakachea i Érica Toledana, “Neobični”, čiji je nagrađivani film “Nedodirljivi” (The Intouchables) iz 2011. godine osvojio publiku širom svijeta.

Francuska komedija “Neobični”, s Vincentom Casselom u glavnoj ulozi, je film zasnovan na istinitim događajima, a premijerno je prikazan na završnoj večeri filmskog festivala u Cannesu 2019. godine.

U januaru publika ima priliku pogledati i film Gordana Kičića “Realna priča”, “Pun mjesec” Nermina Hamzagića, nagrađen ekumenskom nagradom žirija i nagradom za najboljeg glumca (Alban Ukaj) na filmskom festivalu u Cottbusu, kao i film “Dnevnik Diane Budisavljević”, a koji je apsolutni pobjednik Pula Film Festivala, potom nagrađen na festivalima u Cottbusu, Beogradu i Vinkovcima.

Cijena ulaznice za projekcije na redovnom repertoaru kina Meeting Point je pet konvertibilnih maraka (5 KM), s popustom za studente i penzionere četiri konvertibilne marke (4 KM). Više o repertoaru na Kino Meeting Point.