Priznajte, šta biste sve dale da vam više najlon-čarape ne pucaju? Ovo je jedan od najuvrnutijih savjeta koje možete dobiti, ali dame koje su probale ovaj trik tvrde da su im najlonke trajale dvostruko duže!

Kada poslije dugog i napornog dana konačno dođete u priliku da izujete cipele, ono zadnje što vam treba jesu pocijepane najlonke i grozna rupa na prstima. Jedino gore što može da se dogodi jeste poražavajuća linija koja se nemilosrdno širi duž noge kada ste na javnom mjestu i niste u prilici da se presvučete. Šta učiniti da vam najlon-čarape ne pucaju?

Standardne trikove već znate:

  • birajte čvršće hulahopke sa više dena
  • izbjegavajte iskrzane noktiće na nogama, ali i na rukama
  • propisno naborajte štrample prilikom oblačenja, da što lakše kliznu preko prstiju i tabana
  • koristite najtanje moguće “stopalice” koje ćete obući ispod najlon-čarape ako je problem u noktima ili preko čarapa ako do cijepanja dolazi zbog grube unutrašnjosti cipela

Novi savjet kako da vam najlon-čarape ne pucaju:

Modni stručnjaci tvrde da ako želite da sačuvate najlonke od pucanja, treba jednostavno da ih stavite u zamrzivač!

Postupak je sljedeći: potopite najlonke u vodu, stavite ih u vrećicu za zamrzivač i zatim zamrznite preko noći. Sutra ih odmrznite na radijatoru i spremne su za oblačenje!

Ovaj postupak navodno jača vlakna na najlonkama, čime one postaju otpornije na oštećenja. Stilistkinja Denise Caldwell tvrdi da zamrzavanje najlonki pomaže u održavanju njihove boje, a također zaustavlja stvaranje grudvica, krzanje i privlačenje dlačica koje se znaju na njih nalijepiti, piše britanski “The Sun”.

Novinarka “Daily Maila” Antonia Hoyle probala je ovaj trik, a prema kojem hladnoća tako djeluje na molekule u nitima najlonki da nakon vraćanja na sobnu temperaturu postaju otpornije.

Nakon opisanog postupka, navukla ih je i osjetila pod prstima da su niti u njima deblje nego prije. Impresionirana Antonia tvrdi da su zaista postale otpornije na pucanje, te da poslije toga možete proći kroz trnovito žbunje i ništa im neće biti.

Ova novinarka je isprobala još nekoliko praktičnih načina koje omogućavaju duži vijek najlonkama:

  • mazala je sitne napukline bezbojnim lakom za nokte
  • špricala ih je lakom za kosu
  • trljala sapunom
  • stavljala rukavice na ruke tokom oblačenja da ih ne zahvati suha koža ili nokat
  • posipala noge puderom za djecu 

Zaključuje da se jedino metoda sa dubokim zamrzavanjem pokazala zaista dobrom. Sad kad imate potencijalno rješenje, neće biti toliko loše ako vam u torbicu ne može stati rezervni par najlonki.