Foto: Ilustracija

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, prekjučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu počelo suđenje državljaninu Srbije M. D. (40), koji je optužen za rodoskvrnuće i obljubu svoje četrnaestogodišnje kćerke.

Suđenje je zatvoreno za javnost, a optuženi je ranije negirao krivicu, te je predmet proslijeđen na suđenje. Ocu monstrumu je produžen pritvor.

Prijavili policiji

Prema navodima iz optužnice koja je potvrđena 20. novembra, pohotni otac tereti se da je tri godine seksualno zlostavljao maloljetnu kćerku. Užas kroz koji je prolazila djevojčica vjerovatno nikad ne bi bio otkriven da se ona nije obratila pedagogu u školi koju pohađa.

Djevojčica se slomila, te je do u detalje opisala jezive scene kroz koje je prolazila proteklih godina.

Slučaj je prijavljen vogošćanskoj policiji, a otac pedofil je uhapšen sredinom oktobra. S njim je uhapšena i njegova supruga, tridesetčetverogodišnja M. D. koja je znala šta se dešava, ali kako je rekla policiji, zbog sramote to nije prijavljivala.

Nezvanično, “Avaz” saznaje da je otac mostrum triput dnevno primoravao kćerku na seks. Kada bi se djevojčica požalila da je boli, on joj je govorio: “Nemoj plakati.”

U cijelu priču, koja je potresla i same policajce, uključio se i Centar za socijalni rad, a djevojčica je u oktobru bila smještena u Sigurnu kuću.

Bila osumnjičena

Majka, koja je bila osumnjičena za krivično djelo “Pomoć počiniocu” ovog gnusnog djela, nije obuhvaćena optužnicom jer je kao supruga bliži srodnik i ne može krivično odgovarati. Žena je prije mjesec dana puštena iz pritvora.

Djevojčica nije saslušana

Osim djevojčice, par ima još dvoje mlađe maloljetne djece. Porodica je inače iz Sjenice, a u Sarajevu nisu imali prijavljen boravak. Zbog toga se umiješala i Služba za poslove sa strancima, koja je pokrenula postupak protjerivanja majke i djece u Srbiju. Prema posljednjim informacijama, oni su još uvijek u BiH i najvjerovatnije će ostati do okončanja postupka jer djevojčica još uvijek nije saslušana.

(avaz)