Tokom štrajka upozorenja, koji je održao Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo u svim srednjim školama i institucijama kulture, poručeno je da je njihov jedini cilj da ostvare svoja prava i da im nije bitno ko je na vlasti.

Štrajk je održan zbog nezadovoljstva odnosom Vlade Kantona Sarajevo prema zahtjevima navedenog sindikata, a riječ je o povećanju plata za 63 konvertibilne marke.

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, istakao je kako su od Vlade Kantona Sarajevo tražili da iz budžeta izdvoje dva miliona i osamsto hiljada konvertibilnih maraka za oblast obrazovanja, ali da nisu naišli na potvrdan odgovor.

“Ako ne mogu izdvojiti toliko novaca od milijardu konvertibilnih maraka budžeta, a mogu da troše na neke sporedne stvari koje koštaju i do 24 miliona konvertibilnih maraka… ako će naš zahtjev od dva miliona konvertibilnih maraka uništiti budžet, onda on ne treba ni biti usvojen.”

Bešlić je naveo i tematsku konferenciju Kantona Sarajevo o stanju u obrazovanju na kojoj su izneseni svi problemi, te dodao da se nikakvi pomaci ne mogu napraviti bez podrške.

“Na njoj smo pričali samo bajke, ali kada treba konkretno pomoći i povećati plate – tu priča prestaje. Da li misle da će nam uređaji u školama držati nastavu jer trebaju znati da su nastavnici ključni faktor svih reformi i promjena obrazovne politike… Ako su oni nezadovoljni, onda nema uspjeha i to nam je PISA test pokazao”, naglasio je Bešlić.

Istakao je i to da je Vlada Kantona Sarajevo bila potpuno autistična; ona je dopustila da sve općine stignu osnovicu za obračun plata i prestignu Kanton Sarajevo koji je sada na najnižem mjestu.

“Nisu željeli za sve budžetske korisnike odvojiti petnaest miliona za plate jer taj novac žele iskoristiti za svoje političke interese. Preko naših leđa to neće moći i to je naša osnovna poruka. Uložite u obrazovanje i kulturu jer oni su najbolji predstavnik našeg društva”, poručio je Bešlić.

“U obrazovanju je situacija veoma loša, nedostaju nam kadrovi, pogotovo nastavnici prirodnih nauka i jezika”, rekao je Bešlić.

“Vidjet ćemo šta će se desiti u martu kada Njemačka otvori granicu i koliko će još naših kadrova tamo otići. Ja mislim da ćemo tek onda imati problem. Ova akcija koju smo preduzeli nije ni protiv vladajuće šestorke, a ni bilo koga drugog. Ovo je u interesu radnika zasposlenih u obrazovanju i kulturi. Nama je sasvim svejedno ko je na vlasti, nama je bitno da se izborimo za naša prava. Njima preostaje politička borba, ali neka ne ide preko naših leđa”, dodao je.

Enis Kudžić, predsjednik sindikalne organizacije JU Gimnazija “Obala” podsjetio je da su zahtjevi prvobitno bili upućeni Vladi Kantona Sarajevo o povećanju osnovice plate svim prosvjetnim radnicima, na šta su dobili odgovor da je to tokom 2020. godine nemoguće izvesti.

“Dali su određene prijedloge o povećanju koeficijenta radnicima, ali ne svima, što sindikatu nije odgovaralo jer smatraju da se svim radnicima treba povećati, kako nastavnicima tako i onima koji to nisu”, rekao je Kudžić i dodao:

“Iskreno se nadam da je Vlada Kantona Sarajevo svjesna da su najveće naše bogatstvo učenici i da će samim tim imati razumijevanja prema prosvjetnim radnicima koji zaista obavljaju jako odgovoran posao u ovom društvu”, zaključio je Kudžić.

(klix)