Iako nema boljeg osjećaja od uživanja u toplom stanu dok su vani stegnuli minusi, naša koža je u tom razdoblju godine posebno osjetljiva.

Većina ljudi, kako bi zaštitili kožu, tad koriste razne kreme i pripravke. No, sastojci tih krema ponekad donose više štete nego koristi.

Isti je problem i s ovlaživačima zraka, pa tako dermatolozi upozoravaju da zimi posebno treba obratiti pažnju na deklaracije proizvoda koje koristimo, piše 24sata.hr”.

– Ovlaživanje zraka odlična je metoda za zadržavanje vlage kože zimi u toplim, grijanim prostorima. Toplina isušuje kožu, pa ovo daje ravnotežu. Pritom treba imati na umu kako su najbolji obični ovlaživači u obliku posuda koje se stavljaju na radijator kako bi voda izlapila. Danas na tržištu postoje i drugi oblici, s mirisima, baterijama, na struju. Sastojci bi trebali biti prirodni jer u suprotnom mogu izazvati ozbiljne alergije i kožne reakcije – savjetuje dr. Vesna Lamer, dermatologinja iz Dermatologije “Dubrava”.

Kad je pak riječ o kremama, preporučuje ljudima korištenje onih koje ne sadrže mirise, boje ni konzervanse.

– Najbolje je odabrati one na kojima piše da su jestive. To su uglavnom kreme za djecu, a takvom deklaracijom proizvođači žele istaknuti da su sastojci neškodljivi čak i ako beba ruku stavi u usta. Dodatno, ljudi s problematičnom kožom trebali bi koristiti kreme koje sadrže ureu jer će ona najbolje zadržati vlagu kože – kazala je dr. Lamer.

U nastavku pročitajte listu sastojaka koje bi definitivno trebalo izbjegavati.

1. Mineralna ulja

Riječ je o tekućoj mješavini nastaloj iz petroleja. Sastojak se koristi u kozmetici, no može biti toksičan i izazvati alergijsku reakciju.

– Mineralna ulja su čak i kancerogena. Nikako ih se ne smije dodavati u kreme, a štetne su i za okoliš. Kad se dodaju u kreme, onda se štedi na prirodnim uljima i to je krivotvorina – upozorava dr. Lamer.

– Zbog guste teksture takve kreme mogu zatvoriti pore. Ako ih koristite na licu, mogu vam se razbuktati akne – kazala je dermatologinja Rina Allawh.

2. Propilen glikol

Učestala izloženost kože ovom sastojku može izazvati iritaciju kože, pa iako je moćan kad je hidratacija kože u pitanju, nije idealan za ljude sa suhom kožom.

– Ta je tvar iritans i može voditi do pojave osipa, osjećaja pečenja i stvaranja ekcema – nastavila je dr. Allawh.

3. Mirisi

Mnogi proizvodi za ovlaživanje sadrže mirise, bez obzira da li je riječ o kremi i drugim kozmetičkim proizvodima ili kupovnim ovlaživačima zraka.

– Danas možete kupiti razne mirise u ovlaživačima ili kremama, no to je sve hemija i loše je za kožu – prokomentirala je dr. Lamer, navodeći kako i ovlaživači zraka s mirisima mogu biti potencijalno alergeni.

– Čovjek koji je alergičan na eterično ulje bora, lavande ili bilo kojeg drugog sličnog sastojka, može dobiti kontaktni dermatitis jer su te sve molekule su u zraku. Dodatno, može imati respiratorne smetnje – ističe dr. Lamer.

4. Sintetičke boje

Mnoge kreme sadrže sintetičke boje, a dio njih nastao je od petroleja. Iako se službeno mogu koristiti u kremama, mogu izazvati i kožne reakcije.

– Te boje mogu potaknuti alergije i iritacije, a sumnja se i da su kancerogene. U SAD-u su dopuštene, no u Evropi su na listi zabranjenih sastojaka – kaže dr. Allawh.

5. Parabeni

Parabeni su hemikalije koje se u kozmetici koriste kao konzervans da bi krema mogla stajati na polici šest-dvanaest mjeseci.

– Oni mogu izazvati razne reakcije kože – od osipa do alergija, a postoji puno studija koje ga povezuju s karcinomom dojke. Dodatno, ispituje se utjecaj parabena i na reproduktivno zdravlje – upozorila je dr. Lamer.

6. Retinol

Iako ga mnogi hvale kao čudotvorni sastojak, estetska hirurginja Melissa Doft tvrdi suprotno.

– Hidratantne kreme koje sadrže retinol mogu izazvati osjetljivost kože i reakciju. Ako ga koristite svaki dan, a imate osjetljivu kožu, možda je bolje koristiti ga svakog drugog dana – kazala je dr. Doft.

7. Alkohol

Iako je alkohol sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, on će potaknuti isušivanje kože.

– Hidratantni gelovi koji sadrže alkohol isušuju i dehidriraju kožu. To može imati suprotan učinak od željenog, te kod masne kože izaziva dodatnu proizvodnju ulja – tvrdi dermatologinja Kristin Baird.

8. Alfa hidroksilne kiseline

Kao i retinol, kiseline se često koriste u kozmetici. Među njima je najpopularnija glikolna kiselina, no ako se ne koristo pažljivo, može izazvati i ozbiljne probleme.

– Alfa hidroksilne kiseline u hidratantnim kremama mogu smanjiti crvenilo, otekline ili svrbež, pa čak i diskoloraciju kože. No, takav proizvod valja koristiti samo pod nadzorom dermatologa – kazala je Baird.

9. Proizvodi na bazi petroleja

– Petrolej začepljuje pore, ne dopušta ovlaživaču da uđe u kožu i zapravo utrljava prljavštinu i ulje u kožu. To vodi do stvaranja mitesera – pojašnjava dr. Doft.

10. Astringenti

Iako pomažu u smirivanju razbuktale kože, dermatologinja Dianne Davis pojašnjava da se zbog pretjerane uporabe mogu javiti značajne smetnje.

– Astringenti će s kože ukloniti zaštitni sloj ulja, što će povećati suhoću, iritaciju i osušen izgled kože – kaže dermatologinja dr. Dianne Davis.

11. Rižino brašno

Ako krema sadrži ovaj sastojak, svakako ga izbjegavajte.

– Rižino brašno ima osobine škroba, a to isušuje kožu koja zbog toga postane opuštena i djeluje umorno – kazala je dr. Davis.

12. Miris limuna

Iako se miris limuna prirodno nalazi u mnogim kremama, visoka kiselost tog sastojka može biti vrlo opasna za kožu i iritirati je.

– Miris limuna može isušiti kožu, te izazvati osjećaj pečenja i iritacije – kazala je dr. Davis.