Nakon uspješne premijere u mjesecu novembru za koju je vladalo veliko interesovanje i koja je izazvala sjajne reakcije kod publike, predstava “Bullying Collection“, reditelja Aleša Kurta, bit će izvedena u utorak, srijedu i četvrtak – 10., 11. i 12. decembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Izvedba 10. decembra zakazana je za 18:00 sati, dok su izvedbe 11. i 12. decembra zakazane za 20:00 sati. Predstava je nastala prema tekstovima grupe autora (Nejre Babić, Aleša Kurta, Sama Guzmana, Iana McWethya).

S obzirom na to da se na vršnjačko nasilje najviše pažnje obraća kada ono eskalira do te mjere da dovodi do ubistva/samoubistva, “Bullying Collection” želi ukazati na sveprisutni problem.

Na osnovu statističkih podataka, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore jer je važno i neophodno.

“Bullying Collection” je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema… bullying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

Autorski tim, osim glumaca, čine još i dramaturginja Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lena Samardžić, koreograf Branko Potočan, autor muzike je Nedim Zlatar, fotograf Dženat Dreković, a dizajner Đorđe Jovanović.