Sarajevska heroina Jelena Vitas

Danas se navršava sto godina od rođenja heroine Jelene Vitas, istaknute učesnice NOP-a u Drugom svjetskom ratu.

Jelenu Vitas su zbog njenih antifašističkih aktivnosti uhapsile ustaške okupacione snage 1943. godine, a zatim deportirale u zloglasni logor “Jasenovac”, gdje je ubijena. Tim povodom, danas će u parku prekoputa BKC-a, koji je u septembru nazvan po Jeleni Vitas, Općina Centar postaviti ploču s njenim imenom.

– Postavljanjem ploče želimo sačuvati sjećanje na sarajevsku heroinu Jelenu Vitas i njen doprinos u antifašističkoj borbi – kazali su nam u Općini Centar.

Park Jelene Vitas

Jelena Vitas je bila aktivna u NOP-u od početka okupacije Sarajeva 1941. godine. Ustaše su je uhapsile 1942. godine i mučile i ispitivale u sjedištu Ustaške nadzorne službe (UNS). Pored najstrašnijih tortura, ona nije odala članove NOP-a, čije je brojne živote time spasila.

Sredinom 1943. prebačena je u “Jasenovac”, gdje je pogubljena krajem 1944. godine. Inicijativu da se park nazove po Jeleni Vitas podnio je Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH jer se sjedište UNS-a nalazilo u ulici Ćemaluša – u zgradi koja gleda na ovaj park. Njegovu inicijativu su prethodno podržali zbor građana MZ “Trg oslobođenja Centar”, Općinsko vijeće Centar i Skupština Kantona Sarajevo.

(oslobodjenje)