U sklopu “Sarajevofesta”, večeras će u Pozorištu mladih Sarajevo biti izvedena bh. premijera predstave “Hasanaginica” – gostovanje Pozorišta Novi Sad, a koju je – prema motivima Ljubomira Simovića – režirao Andraš Urban.

“Hasanaginica” nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici… ona je prije svega priča o ženama i njihovom položaju.

“Usred svjetskih i lokalnih skandala zlostavljanja žena stiže vječna priča o vječnom zlostavljanju apsolutne žene i majke. Predstava propituje koji se to ženski lik danas plasira kao dio manipulativne mašinerije, bilo koje: vjerske, političke, sistemske… koji nam se to ženski arhetip plasira”, naveli su iz Pozorišta Novi Sad.

U “Hasanaginici” Andraša Urbana dominiraju songovi koje je komponovala Irena Popović-Dragović.

“Da li će predstava ponuditi nadu publici? Ne znam šta znači nada u pozorištu, u umjetnosti… u životu je to nešto drugo. Kada gledam predstavu koja govori o beznadežnosti života, i ako je predstava dobra – meni to ulijeva nadu. Vitalnost i autentičnost pozorišta, i umjetnosti uopće – to je nada za mene; to je naša poruka. Ja ne mislim da je davanje nade ideološki moment – to sama predstava sadrži u sebi. Svijet je takav, a mi govorimo o određenom problemu”, rekao je Urban.

Uloge u predstavi ostvarili su: Marta Bereš, Daniel Husta, Arpad Mesaroš, Terezia Figura, Livia Banka, Atila Nemet, Gabor Pongo, Zoltan Širmer, Daniel Gomboš i Robert Ožvar.

Scenografiju potpisuje Andraš Urban, dramaturgiju Vedrana Božinović, a kostime je izradila Milica Grbić-Komazić.

Predstava počinje u 21:00 sat, a karte možete kupiti putem sistema Kupikartu.ba” i u Pozorištu mladih Sarajevo. Nakon predstave će biti održan razgovor s Andrašom Urbanom, a koji će moderirati Dino Mustafić.