Foto: Ilustracija

Ovaj prirodni lijek pomaže u liječenju kašlja, curenja iz nosa, upale grla i mnogih drugih bolesti čak i kod najmlađe djece.

Sirup od luka je vrlo jednostavan za pripremu, jeftin je, zdrav i može se davati i djeci i odraslima. Daje se prije svega zbog kašlja i grlobolje. Kad je riječ o kašlju, efikasan je jer smanjuje količinu sluzi ili sprečava da se formira. Uz to, blagotvorno utječe na mnoga druga oboljenja.

Zašto je luk tako koristan?

Luk je bogat mnogim vrijednim sastojcima. Uključuje sumporna jedinjenja, pektin i glukokinine sa baktericidnim djelovanjem. Također, bogat je izvor folne kiseline, kalcija, fosfora, magnezija, hroma, gvožđa, dijetalnih vlakana i joda koji pružaju antiinfektivne efekte. Osnova ljekovitog uspjeha luka je, međutim, sadržaj vitamina A, B1, B2, PP, C i fitoncida.

Vitamin A pomaže u održavanju pravilnog funkcioniranja imunog sistema i zajedno sa vitaminom B2 osigurava pravilno funkcioniranje sluznice i dišnih puteva. Vitamin C povećava imunitet tijela, skraćuje trajanje prehlade i podstiče rast i efikasnost imunoloških ćelija, kao i povećanje količine interferona koji ima antivirusno djelovanje.

Fitocide karakterizira snažna baktericidna aktivnost, inhibiraju razvoj virusa i čak ubijaju tuberkulozu.

Luk efikasno liječi anemiju zbog velikog sadržaja gvožđa. Također, on pomaže u snižavanju holesterola i sprečava srčane udare. Luk je od velike koristi u borbi protiv prehlade, svih vrsta infekcija i bolesti mokraćnih puteva. Oštar okus luka čini da konzumiranje sirupa ubrzava cirkulaciju, što izaziva znojenje, pa je tako koristan i kod prehlade. Osim toga, sirup  od luka smanjuje temperaturu.

Recept za sirup:   

  • jedna glavica velikog crnog luka     
  • dvije-tri kašike šećera ili meda

Način pripreme:

Luk narežite na kockice i dodajte šećer ili sipajte med. Ostavite da stoji poklopljeno nekoliko sati. Nakon dva-tri sata procijedite četiri-pet mililitara sirupa. Najbolje je svaki dan praviti novi sirup da biste dobili što više dragocjenih sastojaka. Luku možete dodati i sitno sjeckani bijeli luk koji je poznat po svojim baktericidnim svojstvima. Djeci dajte pet mililitara ovog sirupa dvaput-triput dnevno.

(zenasamja)