Nakon porodiljnog odsustva vraćate se na posao. Većini žena je to posebno stresno razdoblje i teško se nose s balansiranjem različitih uloga – ulogom majke, zaposlenice, supruge…

Sebi žene često postavljaju pitanje da li je moguće uskladiti porodicu i posao, te često ostaju bez odgovora. Zbog toga trebate znati da sada više ne možete funkcionirati kao ranije; tu nema ništa loše, naprosto je riječ o činjenici.

1. Bez obzira na to što se moderni muškarci više uključuju u porodične i kućne obaveze, one su ipak i danas većinski na plećima žene. Ne bježite od toga da svom partneru prebacite dio kućnih poslova. Dobra organizacija i podjednako učešće u odgoju djeteta, kuhanju, čišćenju kuće itekako vam može olakšati život.

2. Da biste proveli vrijeme s djetetom i učinili nešto lijepo za sebe, odredite dane ili vrijeme tokom dana kada ćete izaći u porodičnu šetnju.

3. Kuća u kojoj je malo dijete teško može biti stalno uredna. Zbog toga na vrijeme odustanite od tog cilja. Beba će brzo narasti i zato joj posvetite vrijeme, a za kuću ćete kasnije imati vremena.

4. Kuhajte brze, jednostavne i zdrave obroke. Umjesto da satima pripremate sarme ili pitu, odlučite se za tjesteninu s povrćem. Imat ćete više vremena za sebe i dijete.

5. Bebe i djeca ne trebaju skupe poklone nego mamu. Kada odrastu, oni će se prije sjetiti izleta s roditeljima negoli skupe igračke koju ste kupili.

Bit će perioda kada ćete zbog poslovnih obaveza morati zapostaviti i dijete i kuću, ali bit će i onih kada ćete moći s posla otići ranije i igrati se s djetetom. To je pitanje ravnoteže, a nju ne možete uspostaviti za dan ili dva.

(avaz)