Na repertoaru će se naći obrade tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih kompozicija, pop-rok muzika i popularni evergrini…

Već tradicionalna manifestacija Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić” i ove će godine u 20. izdanju, koje će biti održano 11. decembra u Domu mladih Centra Skenderija, ponuditi obilje raznovrsnog programa, doprinoseći time blagdanskoj atmosferi u Sarajevu.

Misija Festivala je afirmirati bosanskohercegovačku tradiciju i običaje, a unutar toga i hrvatski kulturni identitet kao sastavni dio kulturološkog mozaika BiH.

Mnogi će se istaknuti izvođači iz regije naći ove godine na sceni, kao i brojna kulturno-umjetnička društva, a među njima su i Željko Bebek, Krunoslav Kićo Slabinac, Ibrica Jusić, Vlado Kalember, Neno Belan, Dražan Žerić Žera, Minja Subota, Puhački orkestar Primošten, Folklorni ansambl “Linđo” Dubrovnik, klapa “Divna” Trpanj, Baletna skupina “Bellarte” Sarajevo, Tamburaški orkestar Franjevačke teologije u Sarajevu i mnogi drugi.

Izvršna direktorica Festivala Ivana Krstanović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da je riječ o manifestaciji iznimno važnoj ne samo za Sarajevo, već i BiH, jer doprinosi afirmaciji bh. i hrvatskog kulturnog identiteta, a posvećena je najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću.

Navela je da će izvođači predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima, ali i podsjetiti na značaj njihovog očuvanja.

– Na repertoaru će se naći obrade tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih kompozicija, pop-rok muzika te popularni evergrini – najavila je ona.

Program je, kako je dodala, prilagođen ukusima i afinitetima svih generacija te prožet božićnim motivima.

Za reditelja i scenaristu Festivala Adnana Đindu Festival ima izniman značaj u doprinošenju multikulturalnosti BiH i lakšem razumijevanju ovdašnjeg načina života i kulturne scene.

Smatra da ta manifestacija okuplja možda najveći broj izvođača na jednom mjestu, čemu treba biti prilagođen i cijeli scenski aspekt kako bi bio vidljiv vizuelni identitet svakog izvođača.

Predsjednik Udruge “Libertas”, jednog od organizatora manifestacije, Pavao Zornija smatra da se ne može prihvatati jedna cjelina bez prihvatanja svih njenih dijelova. Tako i Festival, podvukao je, ima za cilj očuvanje katoličke tradicije i hrvatskog kulturnog identiteta, ali i tradiciju bh. multikonfesionalnosti.

Ulaznice za Festival mogu se kupiti na blagajni Doma mladih od 2. decembra.

(avaz)