U vrijeme blagdana sve želimo učiniti svečanijim – od izgleda doma do izgleda stola. Prije nego što počnete slagati ukrase i lijepo posuđe na stol, nije loše podsjetiti se nekih osnovnih pravila bontona.

Tu mislimo na općeprihvaćena pravila za postavljanje pribora za jelo, čaša i ostalih posudica koje se koriste tokom jela.

Osnovna pravila za postavljanje stola

Pribor za jelo se postavlja na sljedeći način:

  • viljuška se stavlja sa lijeve strane, a nož desno od tanjira
  • kašika se postavlja desno od noža i to sa spoljne strane
  • oštrica je okrenuta prema tanjiru, a drške su prema ivici stola za ručak
  • kašičicu za kompot i viljušku za desert stavite iznad tanjira
  • pribor namijenjen predjelu stavlja se sa spoljne strane, pored već postavljenog osnovnog pribora
  • pravilo je da se nikada ne stavlja više od tri viljuške i tri noža
  • čaše na stolu se nikada ne okreću naopako, već moraju biti postavljene tako da se u njih piće odmah može sipati
  • veliki pribor za jela koji koriste svi, kao što su velike kašike za soseve, supe, varivo ili kutlače, pribor za vađenje mesa, na stolu treba da stoje sa desne strane od domaćice
  • obavezno na svečani stol postavite posude za so i biber
  • na stolu treba da se nalazi bokal s običnom svježom vodom i po jedna čaša za tu namjenu za svaku osobu

Neka stol izgleda svečano

Posuđe je u prvom planu na stolu, pa ako imate posebnu kolekciju skupocjenog posuđa koje čuvate samo za posebne prilike, sada je vrijeme da ga izvadite iz vitrine.

Kod postavljanja tanjira najprije se stavlja plitki, a preko njega duboki tanjir za supe i čorbe, ako su one planirane prema utvrđenom meniju. ukoliko se služi i predjelo, onda se preko svega toga postavlja još jedan manji tanjir. Za potpuno elegantno i svečano postavljanje, kolekciju tanjira upotpunit ćete najvećim osnovnim tanjirom koji će samo služiti kao podloga za ostale tanjire.

“Oprema” za dekoriranje treba da počiva na kvalitetnim ukrasnim tkaninama, odnosno stolnjacima, nadstolnjacima i salvetama. Naravno, posuđe i dekoracije su u prvom planu na stolu, ali činjenica je da nemaju svi raskošno posuđe koje će zasijati na svečanom stolu.

Također, dekoracije je ponekad potrebno svesti na minimum ako se servira veća količina hrane na stol. Stolnjak i nadstolnjak jesu jedna vrsta dekoracije, te je potrebno da budu što kvalitetniji i zanimljiviji.

Nevjerovatno je šta lijep stolnjak može napraviti jednoličnom stolu. Elegantan stolnjak od kvalitetnog platna je savršena podloga za dekoraciju stola. Ovaj dekor nadogradite postavljanjem nadstolnjaka kroz sredinu stola na koji ćete stavljati ukrase i/ili jela.

Ukoliko težite kompleksnijoj dekoraciji, ispod svakog tanjira možete postaviti pamučni podmetač. Stolnjak može biti u bijeloj ili nekoj svijetloj boji, a podmetači za tanjire u kontrastnoj; ovaj slijed može ići i obrnuto, piše “Dominoinfo.ba”.