S hladnijim vremenom i nižim temperaturama dolazi i problem ispucalih usana. Uzrok ovome je najčešće nedostatak vitamina, alergijske reakcije, dehidracija, pušenje, prekomjerno navlaživanje usana…

U simptome se ubrajaju: ispucale usne, suhoća, crvenilo, pucanje, ljuštenje i oticanje. Sve je jako bolno i za sve postoje komercijalni lijekovi koje je moguće nabaviti u marketima i apotekama, ali je mnogo preporučljivije napraviti svoj lijek.

Sjajan izbor za samopomoć su med, vazelin, krastavci…

Pomiješajte dvije kašičice šećera sa jednom kašičicom meda i nanesite pastu na usne, ostavite da djeluje nekoliko minuta i usput istrljajte, a zatim isperite toplom vodom. Med možete stavljati na usne i bez šećera, s obzirom na to da je on prirodni ovlaživač, ali je i pun potrebnih vitamina i sastojaka koji će nahraniti vaše usne.

Osim toga, ne zaboravite redovno piti vodu kako biste spriječili dehidraciju organizma. Možete koristiti i vazelin koji je preporučljivo staviti prije spavanja kako bi se usne nahranile preko noći. Ako volite krastavce, obradovat će vas informacija da su i oni korisni za liječenje ispucalih usana. Isijecite krišku krastavca i njime namažite usne i ostavite da djeluje petnaest-dvadeset minuta.

Osim toga, preporučljiva je i aloe vera zbog njenih ljekovitih moći. Gel ove biljke nanosite svaki dan kako biste prevenirali pucanje usana ili kako biste ih što prije “vratili u život” ako su već raspukle. Probajte i kokosovo i ricinusovo ulje tako što ćete malu kašiku ulja staviti na usne i ostaviti da djeluje preko noći.