Svi znamo da je standardno pravilo šišanja kose svakih šest sedmica, ali na umu treba imati da smo individualne osobe i da je tako i svaka kosa drugačija i tako bi ju se trebalo i tretirati.

Nema jednog zlatnog pravila za kosu jer nema samo jednog tipa kose. “FabFitFun” su upitali stručnjake koliko često trebamo šišati svoju kosu prema tipovima kose, pa u nastavku prenosimo šta su im savjetovali frizeri.

Kratka kosa 

Kratka bi se kosa trebala šišati svake četiri sedmice iz jednostavnog razloga zato što kratku kosu, odnosno frizuru treba održavati.

Tanka kosa

S pravilno ošišanom frizurom tanka kosa može dobiti na volumenu, a preporučuje se šišanje svakih osam sedmica.

Uništena kosa

Nažalost, nema magičnog trika koji bi mogao spasiti kosu koja je uništena stalnim peglanjem ili blajhanjem, ali je zato bitno šišanje svakih mjesec dana i korištenje preparata za njegu.

Ispucali vrhovi 

Ispucali vrhovi normalan su problem koji se javlja nakon duže pauze od šišanja, zato se za takvu kosu preporučuje šišanje svake četiri sedmice.

Gusta kosa

Gustu kosu je potrebno njegovati kao i vašu kožu; ona zahtijeva konstantnu brigu, te je uz pravilnu njegu takvu kosu potrebno šišati svakih osam-deset sedmica.

Duga kosa

Da biste održali dužinu svoje kose koju puštate, frizeri savjetuju šišanje vrhova svaka tri mjeseca.