Unatoč brojnim kontracepcijskim metodama i sredstvima, i dalje se nakon nezaštićenog spolnog odnosa često koristi hitna kontracepcija.

Čest apel mladima, ali i starijim spolno aktivnim osobama, koji se u današnje vrijeme može čuti jest odgovorno spolno ponašanje, što podrazumijeva, kao što i naziv kaže, odgovornost prema sebi i svom zdravlju, te prema partneru.

U tom smislu, osim zaštite od spolno prenosivih bolesti, važna je i preporuka o zaštiti od neželjene trudnoće.

Unatoč brojnim kontracepcijskim metodama, i dalje se često koristi hitna postkoitalna kontracepcija koja se primjenjuje unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa, bilo u obliku hormonskih preparata ili postavljanjem materničnog uloška.

Primjena novijih molekula u jednostavnijim formama u posljednjih nekoliko godina znatno je olakšala primjenu i učinkovitost te kontracepcije. Sve metode temelje se na spoznajama da je život jajne stanice ograničen na nekoliko sati i ne traje duže od 24 sata, a spermiji su dugovječniji i traju do 72 sata.

Danas je u primjeni nekoliko metoda hitne kontracepcije, ovisno o zdravstvenim mogućnostima i legislativi pojedine sredine, ali i zdravstvenom stanju i želji pacijentice, piše “Adiva.hr”.

Metode kontracepcije

Progestagenske pilule

Levonorgestrel (LNG), poznat u anglosaksonskom podneblju kao Plan B, a kod nas kao tablete Vikela, odnosno Escapelle, mogu se koristiti dvokratno, svakih dvanaest sati po 0,75 mg ili jednokratno 1,5 mg. Rana primjena daje pouzdanost od 95 posto, a od nuspojava najčešće su mučnine u 20 posto slučajeva i povraćanje kod 5 posto korisnica.

Yuzpeova metoda

Riječ je o najstarijoj metodi hitne kontracepcije. Koriste se pilule oralne hormonske kontracepcije u velikoj koncentraciji (monofazične, kombinacija estrogena i progestagena), a – ovisno o dozi estrogena – daju se dvije ili četiri pilule dvokratno u razmaku od 12 sati. Učinkovitost je visoka, od 90 do 95 posto, ali 50 posto korisnica osjetit će mučninu, povraćat će njih 20 posto, a javljaju se i glavobolje. Zbog visoke doze estrogena viši je i rizik venskih tromboza.

Postavljanje materničnog uloška (spirale IUD)

Metoda je vrlo učinkovita, posebno popularna u Velikoj Britaniji. Primjenjuju se spirale/ulošci s bakrom (IUD-Cu) ili hormonske spirale s progestagenima Levonorgestrelom (Mirena IUD LNG). Savjetuje se profilaksa antibioticima kako bi se spriječile eventualne spolno prenosive bolesti, odnosno zdjelične upale kao moguća posljedica aplikacije uloška.

Preparati s antiprogesteronom

Ova metoda još nije u primjeni kod nas, a daju se Mifepriston tablete (10 mg), i to jednokratno unutar 24 sata od nezaštićenog odnosa.

Prema savremenim naučnim spoznajama, primjena hitne kontracepcije potrebna je neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa ako žena nema spoznaju u kojoj je fazi ciklusa.

Ulipristal acetat

Primjena moderne molekule za hitnu kontracepciju, Ulipristal acetata, poznatog kao Ella One, odgađa ili sprečava porast luteinizirajućeg hormona (LH) koji svojom aktivnošću omogućuje ovulaciju. Odgađanjem ovulacije za 48-72 sata onemogućuje se ostvarivanje trudnoće tako da spermiji koji su kod odnosa zaostali do ovulacije odumru. Stoga sama pilula nije abortivno sredstvo nego onemogućuje oplodnju.

Kada uzeti hitnu kontracepciju?

Pacijentice su u nedoumici treba li primijeniti hitnu kontracepciju ako je odnos bio nezaštićen, no nije došlo do ejakulacije. Moramo imati na umu da prekinuti odnos nije idealna metoda kontracepcije jer u sjemenoj tekućini, u predejakulatu, nalazimo spermije i mogućnost začeća iznosi 10 posto, pa i relativno zaštićeni odnos (prekinuti odnos, odnos s kondomom) u vrijeme ovulacije svakako predstavlja razlog za uzimanje hitne kontracepcije.

Prema savremenim naučnim spoznajama, primjena hitne kontracepcije potrebna je neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa ako žena nema spoznaju u kojoj je fazi ciklusa.

Dakle, korištenje hitne kontracepcije savjetuje se ženama koje nisu spremne na trudnoću, a koje su:

  • imale odnos bez zaštite, a nemaju redovne menstruacije i nisu u mogućnosti procijeniti dan/fazu ciklusa
  • koristile nepouzdanu metodu kontracepcije (djelimično zaštićen, odnosno prekinut odnos)
  • zaboravile uzeti pilulu, odnosno neredovno koriste hormonalnu kontracepciju

Ako je korištena neka od pouzdanih metoda (intrauterini uložak ili pilule), hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti.

Šta još treba znati?

Hitnu hormonsku kontracepciju treba primijeniti što ranije od rizičnog spolnog odnosa, unutar 72 sata; što se ranije primjeni, učinkovitost raste. Tako primjena unutar prvih 12-24 sata ima učinkovitost do 95 posto, a nakon 72 sata bilježi se pad učinkovitosti, pa ona iznosi od 65 do 70 posto.

Ako dođe do trudnoće nije je potrebno prekidati jer nije dokazano štetno djelovanje tih preparata na plod. Uspjeh primjene hitne kontracepcije pada ako se ne zna vrijeme rizičnog spolnog odnosa, ako se primjenjuje nakon 72 sata od odnosa ili ako dođe do povraćanja u prva dva sata nakon korištenja pilula.

Tokom uzimanja oralne hitne kontracepcije normalno je osjećati nadutost, mučninu, napetost i bolove u grudima, a menstrualno krvarenje može biti drugačije od menstruacijskog ciklusa.

Primjena hitne kontracepcije u pravim uvjetima s dobrom procjenom može biti sigurna metoda, ali svakako uz savjetovanje i nadzor ljekara.

Važno!

Hitnu kontracepciju ne smiju uzimati žene koje su trudne, s poznatim alergijama na sastojak, boluju od porfirije, povraćaju i one koje imaju akutnu bolest jetre.