Mnoge žene nisu sigurne koliko često bi trebale prati kosu. Ne radi se samo o uklanjanju masnoće i prljavštine, već i o tome da želite da vaša kosa izgleda zdravo i sjajno.

No, frizeri kažu da nema univerzalnog pravila, te da je bitno znati koji tip kose imate, a onda prema tome odlučiti koliko ćete često prati kosu. Svakodnevno pranje, sušenje i stiliziranje može oštetiti određene tipove kose, a i učiniti da se još brže počne mastiti.

1. Normalna kosa

Ako imate normalnu kosu, znači ni presuhu ni premasnu, možete je svakodnevno prati, ali i ne morate. Ako ste u žurbi, kosu možete osvježiti suhim šamponom – to neće utjecati loše na vašu frizuru. Evo kako to djeluje: nanesite suhi šampon na liniju kose s udaljenosti od trideset centimetara i ostavite da stoji dvije minute. Zatim kosu temeljito obrišite peškirom i iščetkajte ju. S vremena na vrijeme preporučljivo je kosu oprati čistom vodom, ali bez šampona jer prirodno ulje vlasišta čini vašu kosu sjajnijom.

2. Suha kosa

Posebno pazite na suhu ili oštećenu kosu: svakodnevno pranje uništavalo bi vašu kosu i više nego što je potrebno i učinilo je još krhkijom. Zato trebate prati kosu najčešće dvaput-triput sedmično i uz to koristiti blagi šampon. Također, trebalo bi paziti i na regenerator koji nanosite nakon pranja; pažljivo čitajte šta piše na etiketi i isključivo kupite onaj za vaš tip kose – u ovom slučaju oštećene i suhe. Kako bi se vaša kosa oporavila i dobila svježinu, bilo bi dobro koristiti jednom sedmično masku za kosu.

3. Masna kosa

Čak i ako zvuči nelogično, i za ovaj tip kose treba izbjegavati prečesto pranje jer svako pranje kose stimulira lojne žlijezde. Da biste se riješili problema masne kose, trebalo bi pokušati sljedeće: nemojte šamponirati kosu sedmicu dana, tako da se žlijezde lojnice odmaraju i stvaraju manje masnoće. Dakako, bilo bi poželjno da ste tada na godišnjem ili da tih dana vežete punđu ili rep, piše “miss7.hr”.

4. Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa je zbog svoje strukture manje opskrbljena masnoćom. Zbog toga duže vrijeme izgleda svježe, ali zato i zahtijeva posebnu njegu. Da biste od suhe prirodne kovrdžave kose napravile sjajne kovrdže, dovoljno je jedanput sedmično oprati kosu hidratantnim šamponom. Ulje za kosu pomažu vam da ju lakše raščešljate, pa biste ga trebali redovno koristiti.