Glavobolja je čest simptom koji se javlja kao reakcija tijela na fizički ili emocionalni stres. Većina ljudi u tim slučajevima poseže za lijekovima, ne sluteći da neke prirodne lijekove za glavobolju ima u svojoj kuhinji.

Za ublažavanje glavobolje možete koristiti eterična ulja, a prema preporukama stručnjaka – najbolje je odabrati eterično ulje limuna koje može smiriti nervni sistem, te opustiti napetost u vratu i mišićima, prenosi “Klix.ba”.

Okidač za glavobolju je često nedostatak magnezija

Glavobolju često uzrokuje manjak magnezija, pa stručnjaci preporučuju da umjesto lijekova protiv glavobolje u organizam unesete magnezij. To možete uraditi putem dodataka za prehranu, ali i putem hrane koja je bogata magnezijem (sjemenke tikve, skuša, suhe smokve, tamna čokolada…).

Vitamin B2

Vitamin B2 pokazao se veoma učinkovitim u liječenju glavobolje, a njega ima u bademima, sezamu, ribi i tvrdom siru.

Đumbir je sjajan borac protiv glavobolje

Osim toga, u redovnu prehranu dodajte đumbir koji – zahvaljujući gingerolu, protuupalnom spoju koji je hemijski sličan aspirinu – blokira leukotriene, spojeve koji pokreću bol u mozgu. Ukoliko niste ljubitelj đumbira, stručnjaci savjetuju da napravite čaj od kamilice koja je inače poznata po umirujućem djelovanju.

Voda je najbolje piće

Stručnjaci ističu da bi jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih od svih kućnih lijekova protiv glavobolje mogla biti voda. Naime, jedan od najčešćih uzročnika glavobolje je dehidracija koja stimulira receptore boli, umanjuje koncentraciju i čini vas razdražljivima. Stoga, pobrinite se da dnevno u organizam unosite dovoljnu količinu vode.

Obloge, kafa, origano…

Od pomoći vam mogu biti i hladne obloge od jabukovog sirćeta, konzumiranje kafe, višanja, začinjene hrane, te proizvodi divljeg origana.