Tarik Rovčanin

Oboljeli dječak Tarik Rovčanin je, pored brojnih novčanih donacija, dobio i besplatno liječenje i dijagnosticiranje u laboratoriji AGC poliklinike u Sarajevu.

Direktor Adis Kandić kazao nam je kako će on i njegov tim učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli dječaku.

“S obzirom na to da je naša institucija – ALEA Genetički Centar – u stanju da provede najkompleksnije genetske analize, čim smo se javili bili smo sigurni da možemo nešto učiniti za Tarika”, kazao nam je doktor Rijad Karahodžić.

Dječak je s nanom Zinajdom jučer posjetio ovo genetsko savjetovalište, gdje su mu pregledani nalazi odranije.

“U prijašnjim analizama u Turskoj utvrđena je mutacija na SCN1A genu, a koja se dovodi u vezu sa Dravet sindromom. Tariku je sada potrebna farmakogenetička analiza zbog odabira terapije. ALEA Genetički Centar će Tariku napraviti simultanu analizu 570 gena odgovornih za sintezu molekula koje imaju ulogu u metabolizmu lijekova i na osnovu toga dati preporuke za podobnost terapije”, objašnjavaju iz ove poliklinike.

Dodaju kako je njihov prioritet, dužnost i obaveza pomoći dječaku.

“Nadamo se da ćemo doprinijeti njegovom putu u normalno djetinjstvo, pa onda i u uspješnog Bosanca i Hercegovca. Malo nam je žao što se kod ovakvih složenih procedura automatski podrazumijeva da se ne rade u Bosni i Hercegovini, pa naši ljudi troše vrijeme i novac putujući u inostranstvo, ali to je tema za neki drugi put. Tarikov uzorak očekujemo danas, a rezultati analize bi trebali biti gotovi unutar deset dana”, zaključuju.

(klix)