Još od srednjeg vijeka se protiv bolesti srca i žila, kao tonik i umirujuće sredstvo za srce primjenjuje glog. Ova biljka je prozvana jednom od najljekovitijih biljaka svijeta, a to je ujedno i biljka s najdužom tradicijom liječenja.

Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće. Pripravci od gloga pripadaju u red onih biljnih lijekova čije je djelovanje klinički najopsežnije dokumentirano. Glog jača i regulira rad srca. Osim toga, izvanredan je regulator krvnog pritiska.

Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reagiraju nakon konzumacije gloga, manje se umaraju i manje doživljavaju simptome poput nedostatka daha i “preskakanja” otkucaja srca.

Pomaže kod umora, tjeskobe, vrtoglavice, kod menopauze…

Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima, a vrijedan je i u menopauzi.

Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.

Također, štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprečava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Iako je glog siguran za korištenje, nije ga preporučljivo koristiti uz neke lijekove za srce. Najbolje je posavjetovati se s ljekarom prije nego što se sami upustite u liječenje uz pomoć gloga.