Foto: Ilustracija

Iako je Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo pozvao Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo na pregovore u svoje prostorije danas u 14:00 sati, iz Ministarstva zdravstva je poručeno da će sastanak biti održan u četvrtak, 7. novembra.

Istakli su kako je Vlada Kantona Sarajevo na posljednjim pregovorima ponudila Sindikatu radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo povećanje plata za medicinsko osoblje, a da je iz ponude izuzet nemedicinski kadar.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić ranije je rekao kako ovo nije prihvatljivo za njih jer bi potpisivanjem takvog dokumenta došlo do “cjepkanja” radnika u zdravstvu, a oni se zalažu za prava svih radnika – od specijalista do higijeničarki.

Generalni štrajk je počeo 2. septembra. Radnici u zdravstvu su na početku tražili potpisivanje granskog kolektivnog ugovora s većim koeficijentima i povećanje cijene satnice. Iz Vlade Kantona Sarajevo tada su poručili da nemaju trideset jedan milion konvertibilnih maraka za ove zahtjeve.

Vremenom je ovaj sindikat smanjio svoje zahtjeve, prema Selimićevim riječima, za sedamdeset pet (75) posto.

Dosad je održano nekoliko sastanaka koji nisu rezultirali bilo kakvim rješenjem, a najviše i dalje ispaštaju pacijenti koji nemaju punu zdravstvenu uslugu treći mjesec.

(klix)