Išijas je najduži živac u tijelu koji se proteže od donjeg djela kralježnice sve do nogu preko stražnjice i bokova. Išijas može uzrokovati vrlo neugodnu bol. Dobra vijest je da je ta bol skoro uvijek prolazna i ne traje duže od dva mjeseca.

Išijasom se naziva bol koja nastaje prilikom pritiska na živac nervus ischiadicus. Pritiskom na živac pojavljuju se simptomi utrnulosti, ukočenosti i slabosti. Išijas obično zahvata samo jednu stranu tijela. Bolovi se mogu postupno pojačavati, a izraženi su prilikom kihanja ili kašljanja. Dugo sjedenje, kao i boravljenje u nekom položaju, može samo dodatno pogoršati situaciju i otežati oporavak.

Ukoliko se intenzitet boli ne smanjuje ni nakon dužeg vremena, moguće je da će vam biti potrebna operacija kako bi se smanjio pritisak na živac. Ležanje u slučaju išijasa nije preporučljivo, međutim, dan-dva odmora svakako su nešto čemu se teži pri oporavku.

Simptomi išijasa

Glavni simptom išijasa je bol koja se proteže od donjeg dijela leđa pa do stražnjice, kroz potkoljenicu u stopalo. Neugodan osjećaj može se javiti bilo gdje, odnosno tamo gdje živac prolazi. Osjećaj boli može varirati od blage pa do vrlo jake, moguće je osjetiti žarenje ili nagli ”udar struje”, trnce i škakljanje.

Kašljanje i kihanje mogu pogoršati situaciju. Manjak osjeta i slabost mišića također mogu biti simptomi išijasa. Išijas u nozi obično zahvata samo jednu stranu tijela. Dakle, ponovit ćemo još jednom simptome uz pomoć kojih možete odgonetnuti radi li se o išijasu. Premda su simptomi izrazito neugodni, rijetko dolazi do trajnog oštećenja živca.

 • Vrlo snažna i oštra bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.
 • Bol koja se može pojačavati prilikom sjedenja.
 • Bol koja konstantno traje i može otežavati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
 • Otežana i ograničena funkcija stopala, te nemogućnost potpunog oslanjanja na nogu.
 • Bol može biti povremena, umjerena, iritirajuća, konstantna i paralizirajuća.

Diskushernija i ostali uzročnici išijasa

Hernija diska je oštećenje na vanjskoj strani diska zbog kojeg gel koji se nalazi u disku može iscuriti, te može doći do pritiska na živac, što uzrokuje bol. Kod diskushernije u donjim dijelovima leđa može doći, uz standardne simptome išijasa, i do utrnulosti.

Hernija diska je relativno česta pojava u ljekarskoj praksi. Najčešće se događa iskliznuće diska u donjem dijelu leđa. Ako izuzmemo vrat, ostala iskliznuća se relativno lako vraćaju, međutim postoji opasnost od ozljede leđne moždine. Smatra se da je gotovo šezdeset (60) posto hernija diska dovelo do išijasa.

Ako vam je disk ispao u vratu, ujutro ćete se vjerojatno probuditi s bolnim i iskrivljenim vratom. Ispravljanje vrata uglavnom je praćeno žestokim bolovima. U rukama i šakama možete osjećati slabost ili mravinjanje.

Simptomi koji nisu vezani uz vratnu kralježnicu mogu se razvijati postepeno ili nastupiti naglo. Kada se radi o herniji diska, bolovi se sedmicama mogu pojačavati. Hernija diska je najčešći, ali ne i jedini uzrok išijasa. Među mnogo mogućih uzročnika izdvojit ćemo ove:

 1. Lumbalna stenoza – stenoza je suženje jednog ili više područja u kralježnici, najčešće u gornjem ili donjem dijelu leđa. Kada do sužavanja dolazi u donjem dijelu kralježnice, korijeni lumbalnih živaca mogu biti pogođeni.
 2. Tumor na kralježnici – kako tumor raste, raste i pritisak na živce kralježnice, pa dolazi do boli.

Ako sumnjate na herniju diska, potražite ljekarsku pomoć, a pogotovo u slučaju gubitka kontrole nad stolicom i mokrenjem. Ljekar će vam pažljivo pregledati leđa i noge, a zatim vas poslati na rendgensko snimanje kralježnice, a potencijalno i na mijelografiju kako bi se otkrilo tačno mjesto prolapsa diska.

Ako se dogodilo iskliznuće diska u vratu, najvjerojatnije ćete morati nositi potpornu ogrlicu (ovratnik) najmanje dvije sedmice. Liječenje prolapsa diska u donjem dijelu leđa ovisi o tome na koji je način disk iskliznuo, te koliko je veliko oštećenje koje je nastalo. Teško je reći više o liječenju jer se ono poput svega drugog odvija individualno, ovisno o potrebama pacijenta.

Prevencija i liječenje išijasa i hernije diska

Liječenje išijasa se vrši ovisno o uzroku. Ponekad ljekar može propisati nekakav protuupalni lijek. Većina bolova prestaje već nakon nekoliko dana predaha od svakodnevnih napornih aktivnosti.

Najvećim dijelom bolovi u kralježnici ovise o vama. Najvažniji način sprečavanja bolova u leđima jest održavanje snage i gipkosti leđa svakodnevnim vježbanjem. Održavati zdravlje leđa nije ni najmanje jednostavno u današnje vrijeme kada smo gotovo svi izvrgnuti aktivnostima koje oštećuju anatomiju leđa.

Dugotrajno stajanje, dugotrajno sjedenje, ponavljajuće aktivnosti, prenošenje tereta – gotovo da nema posla kao ni aktivnosti koja ne uključuje barem deset različitih rizika od ozljede leđa. Međutim, pripazite na vaša leđa jer se u starosti sve vraća.

Nekoliko stvari koje možete napraviti za ublažavanje simptoma i prevenciju išijasa su:

 • Teške torbe nemojte nositi samo na jednom ramenu, izbjegavajte nositi i teške vrećice koje će vas u većini slučajeva vući samo na jednu stranu, uvijek pokušajte (u slučaju da imate više tereta) rasporediti težinu na dvije ruke.
 • Kada podižete neki predmet nemojte se savijati u leđima kako biste ga dosegnuli, već čučnite i podignite predmet.
 • Uvijek nastojte sjediti uspravnih leđa. Ako je potrebno, nabavite ortopedska pomagala koja će vam omogućiti uspravno sjedenje.
 • Redovan odlazak kiropraktičaru, te fizioterapeutu može spriječiti napade išijasa u budućnosti.
 • Nabavite udobne cipele, po mogućnosti neke koje su blago povišene na peti. Ne izvijajte leđa dok držite teret teži od deset kilograma.
 • Redovna tjelovježba pomoći će vam u jačanju mišića i razvijanju ”pravilnijeg držanja”.
 • Ako se budite s bolovima u leđima, investirajte u novi madrac ili barem nadmadrac. Gotovo polovina svih oboljenja leđa nastala je zbog neispravnog položaja kralježnice tokom sna.
 • Ako ste svjesni da imate višak kilograma, pokušajte provesti neku od popularnih dijeta, odnosno metode vježbanja koje će vam osigurati barem pet kilograma manje. Debljina može uzrokovati velike probleme ne samo s kralježnicom nego i s ostalim zglobovima u tijelu.
 • U borbi protiv išijasa pomaže i akupunktura.

Fizikalna terapija i hernija diska

Ako imate herniju diska, fizikalna terapija znatno će pomoći u oporavku. Nakon fizikalne terapije koja može uključivati laser, struju i masažu obično se radi plan oporavka koji uključuje vježbanje. Vježbanje će ojačati mišiće i smanjiti pritisak na diskove.

Donosimo vam nekoliko videozapisa u kojim možete pogledati vježbe za ublažavanje bolova u leđima.

Prirodno liječenje išijasa i ublažavanje tegoba izazvanih hernijom diska

 1. Utrljajte glicerin i tinkturu kajenskog papra u jednakim količinama iznad bolnog područja.
 2. U ublažavanju bolova može vam pomoći i tinktura divljeg kestena. Sjemenke divljeg kestena je potrebno oguliti, sitno narezati i preliti sedamdesetpostotnim alkoholom, te ostaviti da odstoji sedam-deset dana. Za vrijeme napada išijasa, tinkturu je potrebno koristiti najmanje triput dnevno.
 3. Obloge od listova kiselog kupusa također mogu pomoći u smanjivanju intenziteta bolova.
 4. Spas možete potražiti i u vrućim oblogama od meda i listova hrena. Na leđa stavljajte i tople obloge od kore grma brusnice, valerijane, kamilice ili đumbira.
 5. Ako je išijas uzrokovan ozljedom, koristite kremu ili mast od arnike, najmanje dvaput dnevno.
 6. Narodni lijek protiv išijasa je i obloga od trulih jabuka. Osim što će smanjiti bol, trule jabuke će smiriti upalu živca.
 7. Vruća kupka od listova koprive također može biti izrazito djelotvorna kada je u pitanju išijas. Kod išijasa, zahvaćeno područje možete trljati uljem od gospine trave.
 8. Vrući peškir potrebno je držati dvije minute, a zatim ga zamijeniti peškirom koji je umočen u hladnu vodu. Hladni peškir držite jednu minutu. Činite to najmanje petnaes minuta naizmjence. Ovaj tretman će vam pomoći u poboljšanju cirkulacije zahvaćenog područja, te kod istegnutih mišića. Budite oprezni jer kod nekih osoba tople obloge mogu pogoršati stanje.
 9. Protiv jakih bolova može vam pomoći i konzumacija mlijeka od bijelog luka. Potrebno je uzimati najmanje dva decilitra mlijeka dnevno kroz sedam dana.
 10. Nabavite poseban ortopedski pojas koji će vam pomoći da održite leđa ravnim tokom posla ili bilo koje druge aktivnosti.
 11. Akupunktura – dokazano djelotvorna protiv bolova u leđima; vjeruje se da pomaže i kod išijasa.
 12. Kiropraktika – kiropraktičar može tretirati diskove kralježnice ako im je smanjena pokretljivost.
 13. Masaža – masaža poboljšava cirkulaciju i može smanjiti bol u donjem dijelu leđa.

U slučaju da bolovi traju duže od šest sedmica, te da bilo koja od prirodnih metoda ne uspijeva ublažiti napad išijasa, javite se ljekaru ili potražite drugo mišljenje. 

(krenizdravo)