Još od srednjovjekovnog razdoblja, vrkuta (gospin plašt, virak, rosnik) je poznata kao univerzalni lijek za sve ženske, ali i mnoge druge bolesti.

Riječ je o vrlo rasprostranjenoj biljci koja uspijeva na velikim nadmorskim visinama, voli vlažnija staništa, a često se nalazi i na krajevima livada, poljima, travnjacima ili šumskim čistinama. Cvjetovi vrkute su bez mirisa, trpkog i gorkog okusa. U biljnoj medicini je vrlo popularna kod žena u Europi, Aziji i Americi.

U ljekovite svrhe skupljaju se listovi i cvjetovi ili čitava cvatuća biljka (korijen nema ljekovita svojstva!). Listovi se mogu brati već u proljeće, ali najbolje je sakupljati ih u vrijeme cvatnje (juli/august).

List se može sakupljati i nakon cvatnje, ali onda nema toliku ljekovitu moć sinergije aktivnih tvari. Međutim, list tada ima povišenu razinu tanina, pa se može brati ciljano za tu svrhu (proljev).

Ne preporučuje se branje tokom vlažnog i kišovitog vremena jer tada biljka sadrži mnogo vode. Listovi se suše na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u rerni (pri temperaturi od najviše 45°C). Od pet kilograma svježe biljke dobije se oko jedan kilogram suhe.

Tinktura ili čaj od vrkute mogu se pronaći u gotovo svim biljnim apotekama ili specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane.

Ljekovita svojstva vrkute

Vrkuta ima mnogobrojna ljekovita svojstva, a potrebno je napomenuti i kako veliki broj njih još uvijek nije do kraja istražen.

U časopisu “Clinical Drug Investigation” u oktobru 2006. godine objavljena je zanimljiva studija čiji je cilj bio dokazati učinkovitost ljekovite kombinacije koju čine vrkuta i glicerin. Afte su jedna od najpoznatijih ulceracija oralne sluznice. Upravo se vrkuta, znanstvenog naziva Alchemilla vulgaris, tradicionalno koristi za oralnu higijenu.

Alchemilla vulgaris pokazala je ljekovito djelovanje i kada je riječ o zacjeljivanju rana ako se koristi u kombinaciji s glicerinom.

Ova biljka se od davnina koristi kod liječenja raznih bolesti, a najčešće preporuke idu za:

 • adstringirajuće i protuupalno djelovanje
 • zaustavlja krvarenje i pomaže kod zarastanja rana
 • liječi grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, polipi, čir, hemeroidi, ulcerozni kolitis…)
 • koristi se kod bolesti kože i raznih čireva, gnojnih rana, uboda insekata, te za kožu lica
 • koristi se u liječenju raznih upalnih rana, te za ispiranje usne šupljine i grla (liječi i steže rane nakon vađenja zuba)
 • pomaže kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, lošeg apetita, astme i povišenog šećera u krvi
 • umanjuje bolove kod gihta i reume
 • sredstvo za jačanje muskulature kod male djece (u obliku kupke)
 • liječi tegobe bubrega i mjehura, te jača cijeli organizam

Prašak od vrkute dobar je i ljekovit začin koji će vam poslužiti u svakodnevnoj prehrani, a odlična je stvar i to što ga možete koristiti ako prakticirate neku dijetu. Dobro se slaže sa stolisnikom i rusomačom. Vrkuta se također često preporučuje i kod mršavljenja.

Kod ženskih bolesti vrkuta ima posebno djelovanje na:

 • bolne, neredovite ili jake menstruacije
 • upale i bolesti maternice
 • oslabljene mišiće i vezivno tkivo maternice poslije poroda
 • ciste
 • jaki iscjedak
 • klimakterijske tegobe i tegobe menopauze
 • pubertetske tegobe
 • umanjuje sklonost pobačaju i olakšava porod
 • pomaže kod upale jajnika, kod bijelog pranja, gljivičnih infekcija, hormonalnih poremećaja, neplodnosti, koristi se kod oboljenja kojima je uzrok HPV

Potrebno je poštovati dozu koja je propisana na pakiranju jer pretjerana konzumacija može pojačati reakciju donjeg dijela tijela. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, želucem i jetrom ne bi smjele konzumirati vrkutu.

Sastav i mjere opreza kod vrkute

Vrkuta sadrži tanine, flavonoide, gorke tvari, organske kiseline, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo obilje vitamina C.

Upravo zahvaljujući taninima, vrkuta ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Tanini koje sadrži vrkuta nisu opterećujući za želudac (kao kod drugih biljnih vrsta), već imaju i jako ljekovito djelovanje. Međutim, obilje tanina ima svoje prednosti, ali i mane – osobe koje imaju komplikacija sa žuči, želucem i jetrom trebaju pripaziti na dozu koju uzimaju.

Vrkuta se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama s oboljenjem jetre bez konsultacija s ljekarom ili apotekarom. Trudnice ne bi trebale konzumirati vrkutu u prvim mjesecima trudnoće i svakako bi prije uzimanja trebale potražiti savjet stručne osobe. Osobe koje uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (aspirin, andol) ili neko drugo sredstvo protiv zgrušavanja krvi, prije uzimanja vrkute trebale bi se savjetovati s ljekarom.

U ostalim slučajevima, vrkuta je vrlo sigurna biljka i ne uzrokuje kontraindikacije. Duža upotreba vrkute u kombinaciji s drugim biljnim preparatima nije štetna za organizam.

Vrkuta je iznimno ljekovita biljka koja se danas većinom koristi kao čaj, a rjeđe kao tinktura, krema, prašak ili ekstrakt (najčešće kod pripreme ljekovitih biljnih vaginaleta).

Čaj od vrkute

Vrkuta se kao čaj može piti samostalno ili u mješavini s drugim biljkama. Kada se pije kao čajna mješavina za smanjenje ženskih tegoba, vrkuti se obično dodaju stolisnik, neven, kamilica, kadulja…

Čaj od vrkute pripremite tako da dvije čajne kašike zelene vrkute prelijete s 200 mililitara kipuće vode, ostavite ga poklopljenog desetak minuta, te potom procijedite. Piju se tri šoljice dnevno uvijek svježe pripremljenog čaja.

Za one osjetljive (želudac, jetra, žuč):

Jednu malu kašiku biljke prelijte šoljicom kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji pola sata. Nakon toga, čaj procijedite i po potrebi ga zasladite jednom kašičicom meda. Za ublažavanje simptoma menopauze i ostalih klimakterijskih tegoba čaj se preporučuje uzimati deset dana u mjesecu. Čaj se može koristiti i kao obloga, za ispiranje ili kao kupka.

Krema od vrkute

Kod svrbeža stidnice preporučuje se korištenje kreme od vrkute.

Potrebni sastojci:

 • 50 g belobaze (izrađuje se u apotekama)
 • 15 ml ružine vodice
 • 15 ml tinkture od vrkute

Način pripreme:

Belobazu lagano zagrijte nad parom. Ružinu vodicu i tinkturu od vrkute pomiješajte i zagrijte, a dobivenu smjesu – kap po kap – dodajte u zagrijanu belobazu, uz neprestano miješanje sve dok se smjesa ne ujednači i postane kremasta.

Kremu stavite u prikladnu posudicu i dobro zatvorite. Koristite ju za mazanje stidnice dvaput-triput na dan.

Tinktura od vrkute

Tinkturu od vrkute možete kupiti u gotovo svim biljnim apotekama. Također, možete ju pripremiti i sami.

Potrebni sastojci:

 • 200 g zelene vrkute
 • jedan litar alkohola (60 posto)

Način pripreme:

Alkoholom prelijte usitnjeno bilje, te zatvorite i držite na toplom mjestu mjesec dana. Povremeno je potrebno protresti smjesu.

Tinkturu možete koristiti kod unutarnjeg krvarenja tako da deset-petnaest kapi (do dvaput na dan) razrijedite u malo čaja ili soka. Za vanjsku upotrebu služi kao dezinfekcijsko sredstvo kod liječenja rana i raznih kožnih nečistoća.

(krenizdravo)