Oboljeti od ospica još je opasnije nego što se dosad znalo zbog toga što ta bolest uništava imunitet koji je dotad organizam stekao na druge bolesti, objavili su u četvrtak naučnici.

To otkriće objašnjava zašto djeca često “zarade” druge zarazne bolesti nakon što prebole ospice i ukazuje na opasnost otpora cijepljenju u djetinjstvu u nekim zemljama, prema dvije studije koje su objavljene istovremeno.

Ta su dva istraživanja prvi puta pokazala kako ospice, jedna od najzaraznijih bolesti, vrate ljudski imunitet na nerazvijeni stadij novorođenčeta, uz tek ograničene sposobnosti borbe s novim zaraznim bolestima, piše “Hina”.

Rezultati studija utjecat će na globalno javno zdravstvo zbog pada povjerenja u cjepiva i pada procijepljenosti, što vodi u epidemije ospica, a što pak može dovesti do porasta drugih opasnih zaraznih bolesti poput tuberkuloze, difterije ili gripe.

“To je izravni primjer ljudske imunosne amnezije u kojoj imuni sistem zaboravi kako odgovoriti na zarazne bolesti s kojima se ranije susreo”, kaže Velislava Petrova s britanskog Univerziteta Cambridge koja je vodila prvu studiju.

Stephen Elledge, genetičar i naučnik s američkog medicinskog instituta “Howard Hughes”, koji je vodio drugu studiju, kaže da rezultati predstavljaju “stvarno snažne dokaze da virus ospica zapravo razara imuni sistem”.

Virus ospica izaziva kašalj, osip i vrućicu i može voditi u potencijalno smrtonosne komplikacije među kojima su i upala pluća i upala mozga poznata kao encefalitis. Ospice se mogu spriječiti dvjema dozama cjepiva koje su dokazano sigurne i učinkovite i u upotrebi su od 1960. godine.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prije tri sedmice upozorili su na alarmantni porast slučajeva ospica među necijepljenima u svim dijelovima svijeta. U prva tri mjeseca ove godine, broj slučajeva ospica učetverostručio se u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, pokazuju podaci organizacije.

“Virus ospica puno je razorniji nego što se znalo, što znači da je cijepljenje tim vrednije”, kaže Elledge.

U okviru istraživanja koje je vodio Elledge, načunici su proučavali bolesti od kojih su necijepljena djeca u Nizozemskoj, koja su preboljela ospice, obolijevala. Proučavali su gene antitijela kod dvadesetšestero djece prije i četrdeset-pedeset dana nakon što su preboljela ospice, te su utvrdili da su antitijela koja su bila stvorena kao odgovor na druge zarazne bolesti nestala iz krvi djece nakon što su oboljela od ospica.

Prema rezultatima druge studije, ospice su uništile između jedanaest (11) i sedamdeset tri (73) posto zaštitnih antitijela kod djece – bjelančevina u krvi koje “pamte” ranije susrete s virusima i pomažu tijelu da izbjegne ponavljanje tih zaraza.

To znači da su ta djeca ostala ranjiva na napad zaraznih bolesti na koje su prije ospica već razvila imunost.