Štrajku zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, koji traje već dva mjeseca, ne nazire se kraj, a u međusobnim prepucavanjima između Vlade Kantona Sarajevo i sindikata najviše ispaštaju pacijenti.

U javnim zdravstvenim ustanovama primaju se samo hitni životno ugroženi pacijenti, a svi ostali mogu samo sanjati na pregled ili čekati kraj ove agonije u zdravstvu.

Kako više ne bi trpjeli štrajk, Vlada Kantona Sarajevo odnedavno je omogućila osiguranicima da makar laboratorijske usluge mogu obaviti kod privatnih zdravstvenih ustanova, uz refundaciju troškova kod Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Pitali smo i šta je potrebno da bi se izvršio povrat novca…

Uputnica i račun

Da bi osiguranik mogao refundirati novac, u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo su nam pojasnili da je potrebno dostaviti uputnicu odabranog doktora koji je preporučio obavljanje određenih laboratorijskih usluga, te račun iz privatne ustanove gdje je realizirana ta usluga, piše “Oslobođenje”.

– Zavod svaki dan zaprimi između trideset i četrdeset zahtjeva za refundiranje. Oni se obrade u roku od pet dana i prosljeđuju finansijskoj službi koja u narednih pet-deset dana vraća novac osiguranicima. Sveukupno, pacijent na povrat novca čeka od deset do petnaest dana – kazao je Fikret Jonuz, rukovodilac Odjela za medicinska pitanja Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Za građane je najviše sporno to što izvršenu laboratorijsku uslugu moraju odmah platiti, a mnogo je onih koji nemaju novca ni za najosnovnije životne potrebe.

– Lijepo je što su omogućili da laboratorijske pretrage možemo uraditi privatno, ali niko ne pita kako će onaj ko živi od minimalne penzije platiti uslugu koja košta stotinu konvertibilnih maraka. Pare mora odmah imati ili ne može ništa uraditi. Povrat novca, koliko znam, izvrši se tek nakon nekoliko dana – kazala nam je Azra A. koja je ogorčena dugotrajnim štrajkom koji se – prema običaju – prelama najviše preko leđa građana.

Muhamedu Hasanoviću smeta što mora ispaštati zbog nemara vlasti.

– Kakva je država, takvo je sve. Pacijenti trebaju imati punu uslugu i ne bi trebali da trpe, ali šta je – tu je – mišljenja je Hasanović.

Nema odustajanja

Kadira Mujanović je na fizikalnim terapijama. Kaže, razumije zdravstvene radnike i njihovu borbu.

– Pa podržavam, šta ćemo… Zavisimo od njih i oni od nas. Ja ih podržavam u tome da uspiju – smatra Mujanović.

U privatnim laboratorijama sve je više pacijenata koji žele uraditi laboratorijske pretrage uz refundaciju troškova.

– Jedan dio korisnika želi da vrati novac prvenstveno iz inata zato što je ljut na zdravstvene radnike koji već dva mjeseca štrajkuju i uskraćuju zdravstvenu uslugu pacijentima. Korisnicima savjetujemo da mogu refundirati svoja sredstva, dajemo im, uz fiskalni račun koji je obavezan, i papir pretraga koje su uradili i koja je cijena tih usluga – kazala nam je Dženana Gušić, voditeljica laboratorije “Prolab” Centar.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Edo Selimić kaže da nema odustajanja. Krenule su tužbe i krivične prijave. Tvrdi da Vlada Kantona Sarajevo pokušava razdvojiti sve kategorije, te će dovesti do novih sindikata i novih problema.

– Vlada će odrediti koeficijente doktorima, pa će s nama ući u pregovore oko koeficijenata medicinara, a nezdravstvenim radnicima neće dati ništa – navodi Selimić.

Zdravstveni radnici insistiraju na tome da dobiju veće plate i bolje uvjete rada.

(oslobodjenje)