Obično zubobolja počinje noću, kada su domovi zdravlja i apoteke zatvoreni, a u kući, kao za inat, nema nijedne tablete protiv bolova.

Minute sporo prolaze, bol je sve jača i pulsirajuća, a od spavanja više nema spasa. Mnogi tada pokušavaju da se prisjete starih provjerenih narodnih recepata jer uglavnom svi u kući uvijek imamo led, luk, nanu ili kamilicu.

Ipak, ako se zubobolja jednom javi, ne treba odlagati posjetu zubaru jer nemila noćna epizoda može lako da se ponovi, ali i da se stanje s bolesnim zubom pogorša.

Obloga

Ako imate zubobolju i stvori se na bolnom mjestu i otok, privremeno možete sebi pomoći hladnim oblogama. Nekoliko kockica leda stavite u kesicu za zamrzavanje, tako upakovano stavite u pamučnu maramicu ili krpu i prislonite na bolno mjesto na obrazu. Od leda će privremeno da utrne obraz i da se „umrtvi“ bol.

Karanfilić

Ovaj mirisni začin može da primiri bol jer sadrži supstance koje imaju antibakterijsko i antiseptično djelovanje. Preporučuje se da se karanfilić kratko prožvaće, ali samo zdravim zubima jer direktan susret začina i bolnog zuba može da izazove još veće muke. Od karanfilića može da se pripremi i vodica za ispiranje usta koja također umiruje zubobolju.

Nana

Stavite nekoliko listova osušene nane oko bolnog zuba i držite deset-petnaest minuta. Ispljunite sadržaj i ponovite ovaj postupak više puta tokom dana. Nana će ljutinom da umiri bol, a istovremeno će da izvuče apsces na površinu. Od nane također može da se pripremi i napitak. Kada se prohladi, može da se pije i svaki gutljaj zadržite koju sekundu duže u ustima, da se dobro „zalije“ bolno mjesto.

Ljekovito bilje

U liječenju zubobolje mogu da pomognu i prohlađeni napici za ispiranje usta od bokvice ili žalfije. Odlično protuupalno djelovanje imaju i petrovac i kamilica i također mogu pomoći kod zubobolje. Koriste se također kao napici za ispiranje usta. Svježa kamilica je u ovom slučaju djelotvornija od sušene.

Alkohol

Alkohol je poznati lijek iz domaće radinosti za bolne zube. Malo žestokog pića, kao što je votka, šljivovica i slično, sipajte na komadić vate ili gaze i stavite na bolestan zub ili na desni. Može da pomogne i ako se gutljaj alkohola malo zadrži u ustima, pa ispljune. To bi trebalo da umanji bol i da splasne otok ako se pojavio.

Bijeli luk

Čehno bijelog luka sa malo soli stavite na oboljeli zub. To bi trebalo da pomogne jer bijeli luk sadrži materiju koja je poznata kao prirodni antibiotik (alicin) i uništava bakterije. Čehno može da se koristi i spolja, odnosno može da se u gazu umotano čehno stavi u uho – na strani gdje se nalazi bolan zub.

Crni luk

Crni luk bogat je eteričnim uljima koji pozitivno utječu na zdravlje. Za zubobolju se preporučuje da se sitno nasjeckani luk stavi u papirnu maramicu, dodatno prstima još malo izgnječi da pusti sok. Ovako pripremljena obloga treba se držati nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu.

Krastavac

Isijecite svjež krastavac na deblje kolutove i stavite ga na i oko bolesnog zuba. Vrlo brzo ćete osjetiti umirujući efekt.

So

So predstavlja brzo i praktično rješenje protiv bolova. U malo tople vode razmutite kašiku soli i sa dobijenim rastvorom dobro isperite zub oko dvije minute, pa ispljunite. Rastvor ne smije da se proguta jer je previše slan za organizam.

Masaža

Kockicom leda lagano masirajte pregib između palca i kažiprsta na ruci, oko pet minuta. Upravo tu se nalaze završeci živaca povezani sa centrom za bol u mozgu koji kontroliraju stepen bola u rukama i glavi. Trljanje ledom blokira te centre i u devedeset posto slučajeva pomaže u rješavanju problema zubobolje.