Foto: Ilustracija

Veoma je bitno na vrijeme otkriti prve znakove raka, kako bi se što prije moglo krenuti sa liječenjem.

U nastavku pažljivo pročitajte koji su to prvi simptomi koje su oboljeli od raka primijetili prije negoli su saznali konkretnu dijagnozu.

Otežano disanje ili nedostatak zraka

Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost normalnog udisanja zraka, pa stoga pripazite i na ovaj simptom.

Poteškoće s gutanjem

Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Također, ponekad mogu biti jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

Natečeni limfni čvorovi ili kvržice

Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sistemu, što može biti znak da se u tijelu pojavio rak.

Pretjerano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovi simptomi obično sugeriraju da se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim ćelijama, što može biti znak leukemije.

Slabost i umor

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka, pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ukoliko se stalno osjećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira na to što dosta spavate, svakako posjetite ljekara.

Osjećaj sitosti i gubitak apetita

Ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su govorile kako nisu mogle jesti čak i kada su duži period bile bez hrane.

Bolovi u karlici i u stomaku

Bol i grčevi u karlici i stomaku mogu se povezati s nadutošću koja je često pokazatelj da se radi o raku jajnika. Leukemija, također, zna uzrokovati bol u stomaku – zbog proširene slezene.

Otjecanje lica ili crvenilo

Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primijetili su kako im je lice natečeno ili neobično crveno.

Promjene na koži koje ne nestaju

Može se raditi o različitim vrstama raka kože – melanomu, karcinomu bazalnih stanica i karcinomu pločastih ćelija.

Promjene na noktima

Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge ili tačkica ispod nokta mogu upućivati ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća, dok blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati na rak jetre.

Bol u leđima ili na donjoj desnoj strani

Pacijenti kojima je dijagnosticiran rak jetre kažu kako im je ovo bio prvi znak. Rak dojki se manifestira bolovima u leđima jer tumor može pritiskati prsa ili se proširio na rebra i kičmu.