Limun i kamilica najbolje djeluju uz pomoć sunca, cimet može posvijetliti kosu i do tri nijanse, a med sadrži hidrogenov peroksid, pa ga treba spojiti s maslinovim uljem…

Vjerovatno ste svi čuli za trik s limunom, ali u posvjetljivanju vam može efikasno pomoći i cimet, med… U nastavku vam donosimo neke sjajne, jeftine i prirodne recepte.

Limun

Najpoznatiji prirodni tretman posvjetljivanja kose jeste onaj sa limunovim sokom. Pomiješajte svježe iscijeđen limunov sok s toplom vodom, mjera 1:1. Mješavinu nanesite na kosu, ostavite da djeluje deset-petnaest minuta i pustite da se kosa osuši prirodno ili na suncu. Naime, sunce je vrlo važno zato što će pojačati djelovanje limuna. Međutim, s ispiranjem kose u kojoj je limunov sok treba biti oprezan zato što može da je oslabi i učini lomljivom, pa se ovaj tretman preporučuje samo jednom sedmično.

Cimet

Osim limuna, u posvjetljivanju pomaže cimet. Dovoljno je tri kašičice cimeta pomiješati s četiri kašičice regeneratora i umasirati u tjeme. Nakon toga, kosu treba zaštititi kapom za tuširanje i ostaviti da djeluje četiri sata prije nego što isperete. Cimet može kosu da posvijetli i do tri nijanse. Postupak možete ponoviti i nekoliko puta, sve dok ne postignete željenu boju.

Kamilica

Skuhajte jači čaj od kamilice i ostavite da se ohladi. Nakon toga, kosu isperite čajem i nanesite regenerator koji se ne ispira, a u koji ste prethodno dodali nekoliko kašičica čaja. Pustite da se kosa osuši na suncu zato što, baš kao i kod limuna, sunce pojačava djelovanje kamilice; kosa će tako lakše posvijetliti.

Med

Med sadrži nizak nivo hidrogenovog peroksida koji posvjetljuje kosu, pa možete da pomiješate kašičicu meda s čašom vode i ostavite pola sata. Nakon toga, u mješavinu dodajte čašicu maslinovog ulja i nanesite na kosu, pa zaštitite kapom za tuširanje. Ostavite da djeluje sat vremena i isperite mlakom vodom. Med neće previše posvijetliti kosu, pa možete da ga kombinirate i s limunom ili cimetom.