Bijelo pranje je, ustvari, upala na području sluznice vagine. Kao i svaku upalu, pa i ovu, treba adekvatno i temeljno liječiti.

Bijelo pranje je dosta česta pojava kod žena, a također i jako neugodna. Javlja se zbog raznih upala maternice, nekih poznatih gljivičnih oboljenja, stresa ili u nekim slučajevima kao reakcija na neki lijek.

Kako smo već spomenuli, bijelo pranje je upala na području sluznice vagine. Dakle, na bijelo pranje gledamo kao na upalu, pa je jako važno na taj način i pristupiti tokom liječenja.

Bijelo pranje može upozoriti na povećan broj štetnih bakterija na području sluznice vagine. Ta neravnoteža dovodi do smanjenja količine mliječne kiseline na području sluznice vagine, što dalje dovodi do porasta broja štetnih bakterija. Sve se to u konačnici manifestira kao iscjedak iz vagine koji nazivamo bijelo pranje.

Kako liječiti bijelo pranje pomoću ljekovitog bilja?

Bijelo pranje ili iscjedak možete liječiti uz pomoć čaja od lista bršljana i hrastove kore. Čaj pripremate na način da po tri kašike lista bršljana i hrastove kore, te po jednu kašiku rastavića i lista breze, zajedno sa dvije kašike kamilice kuhate pet minuta u jednom litru ključale vode.

Ovaj čaj se pije dvaput dnevno po jednu manju šolju. Istim ovim čajem potrebno je i ispirati područje infekcije.

Za liječenje bijelog pranja dobro je i maslinovo ulje

Infekciju možete liječiti i uz pomoć maslinovog ulja i nevena.

Slijedite recept:

U teglu od jednog kilograma stavite cvjetova nevena koliko stane. Nakon toga, dolijte maslinovog ulja sve do vrha tegle, da cvjetovi nevena budu sasvim uronjeni u ulju. Ostavite da odstoji par dana na toplom i sunčanom mjestu.

Važno je da ulje koje koristite bude prirodno i bez ikakvog konzervansa. U slučaju da nemate cvjetove nevena, tada možete koristiti cvjetove kantariona. Ovako pripremljen prirodni lijek nanosite u rodnicu prije spavanja.

Još jedan dobar prirodni lijek protiv bijelog pranja

Koristite svinjsku mast tako što je prvo isperete u deset voda; u zdjelu sa svinjskom mašću stavite malo hladne vode, pa miješajte i onda prospite i to ponovite deset puta. Nakon toga, tu mast svako večer namažete na pamučnu krpu ili vatu i stavite kao uložak, tako spavajte, a to radite barem deset puta između dva menstrualna ciklusa i vaš sekret će sigurno biti izliječen, kao i većina upala ili gljivičnih oboljenja koje imate.

Možete pokušati i sa čajem

Čaj od bijele divlje djeteline je također jako dobar. Koriste se cvjetovi od bijele djeteline osušeni u hladu. Čaj pijete po dvije šolje dnevno.

Čaj od bokvice je jako dobar i preporučuje se za liječenje svih ženskih bolesti. Svakako ga preporučujemo.

(biljkekaolijek)