Na području Federacije Bosne i Hercegovine registrovana su dva slučaja legionarske bolesti. Kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, istraga slučaja je u toku, zbog čega ne mogu komentarisati izvor zaraze.

“Detekcija legionele u humanim uzorcima vrši se u mikrobiološkom laboratorijumu KCUS-a. Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH vrši detekciju i brojanje legionele u okolišnim uzorcima već sedam godina i za nju ima certifikat BATA”, rečeno nam je u ovom zavodu.

U Republici Srpskoj za sada nema registrovanih slučajeva.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Bakterija može preživjeti u vodi duže od godinu, a izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol – onečišćen koncentrisanim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkuliše voda u zatvorenom sistemu (klimatizacijski uređaji). Bakterija se često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka, itd.

Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od petnaest do dvadeset pet posto.

U blažim slučajevima, legionarska bolest slična je gripi. Izraženi su temperatura, glavobolja, ponekad kašalj, bol u prsima, grlobolja, poremećaj svijesti i dijareja. Bolest traje do sedam dana.

Na području Hrvatske zabilježen je jedan smrtni slučaj u Splitu ove godine, dok je prošle godine preminulo deset od osamdeset oboljelih osoba.

U težim oblicima dolazi do pneumonije, a bolest može zahvatiti i jetru, bubrege, probavni trakt i centralni nervni sistem.

(klix)